Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Proud Boys wordt geuzennaam van homogemeenschap: naam extreemrechtse groepering gekaapt op Twitter

Logo Business AM
Lifestyle

05/10/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

- Twitterpagina Canadese strijdkrachten

Twitter-gebruikers overspoelen de hashtag #ProudBoys op sociale media met LGBTQI-beelden. Waar eergisteren nationalistische en soms racistische posts onder die noemer verschenen, zijn er nu vooral kussende mannen te zien.

Proud Boys is een extreem-rechtse organisatie gesticht door Gavin McInnes, ook bekend als stichter van mediagroep Vice. De organisatie beschrijft zichzelf als ‘westerse chauvinisten’. Verschillende Amerikaanse agentschappen labelen de groep echter als een ‘haatgroep’. Volgens hun reputatie vormen de Proud Boys een extreemrechtse groep die niet terugdeinst voor geweld tijdens betogingen. Deelnemers verkondigen homofobe en anti-immigratiestandpunten op sociale media, en ze treden vaak op als bodyguards voor conservatieve activisten.

De organisatie kwam vorige week op het internationale toneel toen Donald Trump zich er niet van wou distantiëren tijdens het debat in aanloop naar de presidentsverkiezingen. In de plaats daarvan riep hij hen voor het oog van de camera’s op om ‘zich terug te trekken en zich klaar te houden’. Veel groepsleden, ook oprichter McInnes, zagen dat als een impliciete goedkeuring van hun acties. Trump trok die verklaring later deels terug.

Gay Twitter

Zondag begon de #ProudBoys hashtag volop te trenden op Twitter. De groep zelf kreeg echter geen populariteitsboost, maar gay mannen (en andere gebruikers uit de LGBTQI-gemeenschap) gebruikten de hashtag om foto’s met hun wederhelft te posten. Foto’s van kussende mannen, gezinsfoto’s of beelden van een gay pride verschenen plots en masse onder de noemer #ProudBoys.

Een van de gangmakers van de Twitter Trend was Bobby Berk, een Amerikaanse tv-presentator. Hij postte een foto met zijn echtgenoot met als bijschrift: ‘Retweet en maak deze hashtag over liefde, niet over haat.’

Ondertussen heeft zelfs het Canadese leger een foto getweet van twee mannen, waaronder een Canadese soldaat in een innige omhelzing. Op het moment van schrijven heeft het bericht al 26.000 retweets.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump