QAnon steekt nu ook in Frankrijk de kop op: ‘Zeer verontrustend’

QAnon, waarvan de aanhangers denken dat leden van de Amerikaanse elite pedofiele satanisten zijn die betrokken zijn bij een complot tegen Donald Trump, is nu ook in Frankrijk opgedoken. De regering-Macron heeft nu een onderzoek geopend naar dergelijke complotgroepen. 

Het Franse overheidsagentschap dat zich richt op de bestrijding van sektarisch extremisme (Miviludes) heeft de afgelopen weken zo’n 15 meldingen ontvangen van mensen die aan de alarmbel trekken over de opkomst van QAnon in Frankrijk. Dat schrijft Le Figaro. Het agentschap omschrijft de groei van de extreemrechtse complotgroep als ‘zeer verontrustend’ in een interne mededeling die de Franse krant kon inkijken. 

Minister van Burgerschap Marlène Schiappa (foto), die de politie en Miviludes de opdracht gaf een onderzoek te openen, deelt deze bezorgdheid. De ontwikkeling van ‘nieuwe samenzweringsgroepen’ op Franse bodem is ‘zeer verontrustend’, zei ze vorige maand nog aan France 3, eraan toevoegend dat de regering QAnon nauw in het oog houdt. 

Op dit moment telt de QAnon-beweging ‘een paar honderdduizend’ aanhangers, zei Tristan Mendès France, een expert op het gebied van complotbewegingen aan de Université Paris-Diderot, aan Le Figaro. In Frankrijk zou de website ‘Les DéQodeurs’ een belangrijke toegangspoort zijn tot de complottheorieën van de extreemrechtse groep.

‘Wij zijn het volk’

Op de website is in het groot een video te zien getiteld ‘Nous sommes le peuple’ (‘Wij zijn het volk’), die op YouTube meer dan 60.000 keer is bekeken sinds 27 januari. In oktober had YouTube het kanaal van Les DéQodeurs nog verwijderd. 

De website biedt onder meer links naar artikelen met nepnieuws in de stijl van QAnon, waarin bijvoorbeeld wordt beweerd dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in 2016 op het punt stond documenten vrij te geven die het bestaan aantonen van een grote pedofielenkring in Washington D.C. 

In een andere sectie ‘Armurerie’ (‘Arsenaal’) zijn meer dan 3.000 video’s te vinden met allerhande complottheorieën, waaronder een twee uur durend filmpje waarin wordt beweerd dat er ‘absoluut bewijs’ is dat grootschalige fraude Donald Trump de overwinning heeft gekost tijdens de presidentsverkiezingen.

‘Tegen Franse waarden’

‘Wat mij opvalt is dat het in de VS drie jaar na de oprichting duurde voordat QAnon de mainstream bereikte’, zegt Andrew Smith, professor Franse politiek aan de universiteit van Chichester, aan France 24. ‘In Frankrijk denk ik niet dat het een politiek gevaar vormt in de onmiddellijke zin – ik denk niet dat de kerel achter de DéQodeurs-website zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap.’

‘Maar de opkomst van QAnon maakt wel deel uit van een erosie van sociaal-culturele normen, waaronder het geloof in de parlementaire democratie als een regeringsvorm’, vervolgt hij. ‘Het is een alarmerende bedreiging voor de waarden van de Franse Republiek, een trend die ingaat tegen de verlichting.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20