Congreslid met QAnon-verleden Marjorie Taylor Greene buitenspel gezet

Het Amerikaanse Lagerhuis besloot gisterenavond om de omstreden Greene te ontdoen van haar taken in verschillende parlementaire commissies. 11 Republikeinen en 219 Democraten stemden voor de maatregel.

Het parlementslid uit de staat Georgia is een Trump-supporter en staat bekend als een hardnekkige aanhanger van allerlei complottheorieën. Greene zweert sinds 2017 bij QAnon, ontkende schietpartijen in Amerikaanse scholen en zei ooit dat de aanslagen van 9/11 gedirigeerd werden door de eigen regering. Nog gekker: Greene zei ooit dat de bosbranden in Californië veroorzaakt werden door ‘Joodse stralen uit de ruimte’.

Meeste Republikeinen blijven Greene steunen

De schadelijke uitlatingen van Greene zorgden voor heel wat verdeeldheid binnen de Republikeinse fractie van het Huis van Afgevaardigden, zeg maar het Lagerhuis. De Republikeinen werden ook al weken lang onder druk gezet door de Democraten om haar parlementaire taken in te perken.

De Republikeinse leider Kevin McCarthy wou echter niet zelf beslissen en liet de zaak over aan het hele Huis, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Er stemden uiteindelijk 11 Republikeinen en 219 Democraten voor de bestraffing. Dat wil zeggen dat 199 Republikeinen Greene bleven steunen.

Nancy Pelosi, Democraat en voorzitter van het Lagerhuis, betreurt het feit dat er zo veel Republikeinen achter Greene bleven staan. ‘Ik blijf zeer bezorgd over het feit dat Republikeinse leiders onbezorgd blijven over leden binnen de eigen rangen die extreme complottheoristen zijn’, zei Pelosi. ‘Het is vooral schokkend dat iemand die overlevers van schietpartijen op scholen lastig valt, valse waarheden over 9/11 verspreidt en zweert bij QAnon een plaats heeft op onze commissies’, besloot ze.

Oproep tot geweld

De positie van Greene werd onhoudbaar na de aanval op het Amerikaanse Capitool van 6 januari. Journalisten kwamen er nadien achter dat Greene in 2019 al had opgeroepen om het Capitool te bestormen en geweld te gebruiken om de Amerikaanse burgerrechten en vrijheden te bewaken. In 2018 had Greene ook steun betuigd voor het executeren van belangrijke leden van de Democratische partij.

Greene maakte gisteren nog een speech waarin ze spijt betuigde over de verspreiding van de verschillende samenzweringstheorieën, maar kon de misnoegde Democraten niet overtuigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20