Europees en Amerikaans farmabedrijf maken samen coronamedicijn

De Zwitserse farmareus Roche en het Amerikaanse Regeneron slaan de handen in elkaar voor het coronamedicijn REGN-COV2. De testen zitten in hun laatste fase.

Het medicijn zou zowel helpen om het virus tegen te houden voor mensen die mogelijk besmet zijn als voor mensen die al effectief symptomen vertonen. Met de samenwerking willen de bedrijven de productie tot 3,5 keer verhogen, met mogelijk nog een uitbreiding in de toekomst.

‘We zijn erg enthousiast dat ons medicijn zowel een behandeling kan zijn voor wie al besmet is als bescherming voor wie alleen met Covid-19 in aanraking is gekomen’, zegt Roche-CEO Bill Anderson in een persbericht.

De klinische tests zitten nu in fase 2/3. Als het medicijn goedgekeurd wordt, zal Roche het verspreiden in Europa en Regeneron in de VS. De farmabedrijven doen geen voorspellingen over wanneer het mogelijk op de markt zou kunnen komen.

Race gaat hard

De race naar zowel medicijnen als vaccins tegen Covid-19 gaat ongelooflijk hard. Het medicijn dat momenteel het meeste potentieel heeft is remdesivir van de Amerikaanse farmareus Gilead. Dat kreeg al een tijdelijke goedkeuring in zowel de VS als Europa. Maar ook andere bedrijven, waaronder het Britse Synairgen, werken aan medicijnen.

Voor een vaccin zijn er meer kandidaten. Dat is momenteel dan ook de kip met de gouden eieren. Overheden en burgers wereldwijd zitten hopeloos te wachten op een vaccin om eindelijk van alle lockdowns en bubbels verlost te zijn. Het bedrijf dat dus als eerste met een werkend vaccin komt, kan daar miljarden aan overhouden.

De VS betaalden al 7 miljard dollar aan farmabedrijven om als eerste hét coronavaccin in handen te krijgen. Ook de EU sloot al een aantal deals met onder andere AstraZeneca en Sanofi.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20