Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europeanen geloven niet dat Amerikaanse presidentsverkiezingen eerlijk zullen verlopen

Logo Business AM
Biden vs Trump

08/10/2020 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

De Europeanen maken heel duidelijk wie volgens hen de volgende Amerikaanse president moet worden. - Julio Cortez/AP

Europeanen hebben in het algemeen geen goed oog in een eerlijk verloop van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten begin november. Een overweldigende meerderheid hoopt alvast op een machtswissel. Dat blijkt uit een studie van consulent YouGov, gebaseerd op een enquête tijdens de tweede helft van de maand september.

In de studie werden meer dan zevenduizend Europese burgers bevraagd, gespreid over het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden.

Argwaan

Alleen in Italië is meer dan 10 procent van de ondervraagden ervan overtuigd dat het Amerikaanse verkiezingsproces eerlijk en rechtvaardig zal verlopen. In de andere zes landen geloven weinigen in een onberispelijk verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De cijfers variëren er van 2 procent in Duitsland tot 7 procent in Spanje. In geen enkel land heeft meer dan 44 procent het idee dat de verkiezingen ook maar enigszins een eerlijk verloop zullen kennen.

Anderzijds bleek dat de Europeanen met een overweldigende meerderheid Joe Biden tot de volgende Amerikaanse president verkozen willen zien. In Denemarken loopt die steun voor Biden op tot 80 procent, gevolgd door 71 procent in Duitsland, 64 procent in Frankrijk en 61 procent in het Verenigd Koninkrijk.

De steun voor zetelend Amerikaans president Donald Trump in deze vier landen varieert van 6 procent tot 14 procent. De huidige Amerikaanse president geniet de sterkste steun in Italië, maar zelfs daar zou slechts 20 procent hem graag zien terugkeren voor een tweede termijn, terwijl 58 procent op een overwinning van Biden hoopt.

Daarnaast tonen de Europeanen ook weinig waardering voor de kwaliteit van het presidentschap dat Trump heeft laten blijken. In Denemarken bestempelt slechts 5 procent van de ondervraagden Trump als een goed of uitstekend president. In het Verenigd Koninkrijk en Italië loopt dat respectievelijk op tot 10 procent en 15 procent.

Daarentegen vinden de meeste Europeanen Trump als president een mislukking. Dat aandeel varieert van 82 procent in Denemarken tot 70 procent in het Verenigd Koninkrijk en 61 procent in Italië.

Middelmatig

De afwijzing van Trump wil echter niet zeggen dat Europa een grote bewondering voor Joe Biden heeft. Maximaal 23 procent – in Duitsland en Zweden – zegt dat Biden een goede of uitstekend president zou zijn. In het Verenigd Koninkrijk daalt dat cijfer tot 17 procent.

Slechts weinig Europeanen verwachten dat Biden als Amerikaans president ronduit een mislukking zal blijken. Veel meer respondenten – van 27 procent tot 55 procent – zeggen echter te vermoeden dat Biden zich slechts als een middelmatig president zal manifesteren of erkennen hem onvoldoende te kennen om zich een mening te kunnen vormen.

Volgens de Europeanen zou Joe Biden alvast op het gebied van internationale betrekkingen, klimaatverandering, coronabeleid, economie, terrorisme en vrede een betere Amerikaans president zijn dan Trump.

Een meerderheid van 52 procent tot 69 procent van de respondenten vindt dat Trump ook op hun land een negatieve impact heeft gehad. Tussen 68 procent van de Italianen en 84 procent van de Denen zegt bovendien dat Trump een slechte invloed heeft gehad op de wereld. Daarentegen ziet slechts tussen 6 procent en 15 procent een positieve impact.

Tussen 27 procent van de Fransen en 44 procent van de Spanjaarden is zelfs van oordeel dat Trump een negatieve impact op hun persoonlijke leven heeft gehad.

Source: The Guardian


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump