‘Verkiezingen worden referendum over Biden, niet over Trump’

Daags na het einde van de Republikeinse conventie rijst de vraag of de sociale onrust, het daarmee gepaard gaande geweld en de plunderingen, die de voorbije dagen volgden op het neerschieten van een ongewapende zwarte man in de stad Kenosha (Wisconsin), onbesliste kiezers niet stilaan maar zeker naar ’team Trump’ overhevelen.

Onderstaande video, die woensdagavond in het Minneapolis van de Democratische burgemeester Jacob Frey werd gefilmd en waarbij een lokale vestiging van de luxekledingketen Saks wordt geplunderd, maakt elke commentaar overbodig.

Een referendum over Biden, niet over Trump

Trump blijft een van de meest geslepen politici uit de geschiedenis. In de huidige chaos ziet hij ongetwijfeld een kans om het in november te halen door van de verkiezingen geen referendum over hem, maar over zijn tegenstander Joe Biden, te maken. Een mechanisme dat hij donderdagavond tijdens zijn acceptatiespeech al in gang zette. Door meer dan 40 keer diens naam te vermelden.

Biden reageerde nog in een poging te vermijden dat men hem ervan zou beschuldigen dat hij het geweld niet veroordeelt. De toon van de video was berekend. Biden ging ver, maar niet te ver. Vraag is of dat volstaat om de mensen die in de voorsteden wonen gerust te stellen.

Dat speelt in het voordeel van Trump. Er is nog een groot aantal onafhankelijke kiezers, die de Republikeinse, noch de Democratische ideologie aanhangen. Ze kunnen makkelijk van de ene naar de andere kandidaat overstappen en zijn uiteindelijk de kiezers die de stembusslag zullen beslissen.

Veiligheid vóór alles

Deze mensen zijn zeer bezorgd over de gruwelijke manier en het tempo waarop de politie zwarte mensen vermoordt. Maar ze zijn nog meer begaan met de veiligheid in hun woonwijk. 

Als de Democraten die blinde vlek niet onder ogen krijgen, zal Trump de voorsprong die Biden vandaag in de peilingen heeft snel ongedaan maken. Vicepresident Mike Pence gaf zijn baas alvast een voorzet door tijdens de Republikeinse Conventie te stellen dat Biden ‘absoluut’ op politie zou gaan besparen. Een zoveelste platte leugen. Vele zullen nog volgen.

Als Biden als resultaat van de rellen zijn comfortabele voorsprong in de peilingen verliest, zal de paniek bij de Democraten enkel toenemen. Want als Trump voldoende kiezers ervan kan overtuigen dat niet hij, maar Joe Biden de ‘Chaos President’ is, wordt een herhaling van 2016 onvermijdelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20