Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Trump weigert vreedzame machtsoverdracht te garanderen indien hij de verkiezingen verliest

Logo Business AM
Biden vs Trump

24/09/2020 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

(EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL)

President Trump weigert een vreedzame transitie of machtsoverdracht te garanderen indien hij de verkiezingen verliest. ‘We zullen moeten afwachten wat er gebeurt’, antwoordde Trump woensdag toen de vraag hem tijdens een persconferentie werd gesteld.

Eerder op de dag had Trump al geopperd dat de vacante zetel in het Hooggerechtshof zo snel mogelijk moet worden toegewezen, opdat dit Hof kan tussenkomen bij de verkiezingen. 

Dat gebeurde een laatste keer in 2000, toen het Hooggerechtshof de hertellingen onderbrak en volgens de ideologische lijnen (5 conservatieve rechters tegen 4 progressieven) de overwinning toekende aan George W. Bush ten koste van Al Gore, die wel de popular vote had gewonnen.

‘We hebben 9 rechters nodig’, zei Trump. ‘De Democraten sturen tientallen miljoenen ongevraagde stembiljetten rond. Het is een hoax, een scam. Iedereen weet dat maar al te best. We hebben 9 rechters nodig om tussen te komen.’

De president van de Verenigde Staten doet hier 2 zaken: 

 1. Hij ondermijnt het neutraliteitsprincipe van het Hooggerechtshof, door te stellen dat dit Hof moet tussenkomen om ‘zijn overwinning’ veilig te stellen. (Ook lijkt het weinig waarschijnlijk dat de nog te benoemen negende rechter in geval van een verkiezingsdispuut tegen de man zou stemmen die haar/hem als kandidaat heeft voorgedragen.)
 2. Hij herhaalt een onbewezen claim dat de Democraten de verkiezingen vervalsen.

Trump krijgt daarbij de steun van de Republikeinse GOP. Die vraagt het Hooggerechtshof nu al om de vorige week door het Hooggerechtshof van Pennsylvania toegekende versoepeling van het stemmen per post in die staat, opnieuw in te trekken. (Trump won daar in 2016 met een verschil van 44.000 stemmen op meer dan 6 miljoen, een verschil van 0,7%.)

Samengevat kan worden gesteld dat de president de verkiezingsuitslag nu al aanvecht. Volgens hem kan enkel het (tegen dan hypergepolitiseerde) Hooggerechtshof (met 6 conservatieven en 3 progressieven) orde op zaken kan stellen.

Bij de Democraten groeit ondertussen de overtuiging dat Trump de verkiezingen zal ‘stelen’. Dat zal gebeuren dankzij een reeks beslissingen van het door Trump gepolitiseerde Hooggerechtshof.

‘In wat voor land leven we?’

Toen Joe Biden later op de dag met Trumps uitspraak werd geconfronteerd, zei die: ‘In wat voor land leven we? Kijk, hij zegt de meest irrationele dingen. Ik weet niet wat ik daarop moet zeggen. Maar het verbaast me niet.’

Dat de Trumps de macht tegen elke prijs willen houden mag ook blijken uit de oproep van zoon Donald Trump Jr. Via Twitter en Facebook roept die de aanhangers van zijn vader op om ‘een LEGER VOOR TRUMP te vormen’, dat tijdens en na de verkiezingen voor de veiligheid zorgt en moet verhinderen dat de ‘Radical Left’ de verkiezing van zijn vader steelt. 

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump