Europa mengt zich in drugsoorlog: Commissie wil Antwerpse haven onder de loep nemen

Het aanhoudende geweld van de drugsoorlog op de straten van Antwerpen heeft de aandacht van de Europese instellingen getrokken. Met een nieuw plan, waarbij voor de eerste keer op Europees niveau doorlichtingen voor druggerelateerde aangelegenheden op touw worden gezet, wil de Europese Commissie de strijd tegen de cocaïnehandel opvoeren.

Het directoraat-generaal Binnenlandse Aangelegenheden van de Commissie werkt aan een plan om enkele Europese havens door te lichten, schrijft Knack. Het gaat specifiek om de havens van het Nederlandse Rotterdam, het Spaanse Algeciras en… Antwerpen.

Schietpartijen

De stad aan de Schelde haalde in de zomer weer veelvuldig het nieuws om de verkeerde redenen. Die bijna dagelijkse berichten over Antwerpse schietpartijen zijn zelfs een stevige politieke issue geworden.

Zo viel de Antwerpse burgemeester, Bart De Wever (N-VA), het federale niveau aan. “Minister Verlinden is zonder twijfel van goede wil, maar paars-groen geeft geen prioriteit aan de strijd tegen georganiseerde misdaad”, wierp De Wever op.

Vanuit veel Belgische steden klinkt al een tijdje de vraag om meer slagkracht in de strijd tegen de drugsmaffia, maar hun oproep stuit federaal op een njet van de MR.

Hulp van Europa

Nu zou er dus hulp van een nog hoger niveau komen: Europa. Maar niet direct. In het voorstel van de Commissie zijn de doorlichtingen – ze worden “thematische evaluaties” genoemd – gepland van maart tot en met mei volgend jaar.

Het doorlichtingsteam bestaat uit afgevaardigden van de lidstaten, Europol en Frontex en wordt aangevoerd door iemand van de Commissie. Het team moet de zwakheden van de havens blootleggen en de beste werkmethoden op de verschillende terreinen om de cocaïne op te sporen, bijeenvoegen, luidt het.

Bij een tweede fase van het plan, waarbij ook locaties in Duitsland, Italië, Griekenland en Frankrijk zullen worden bezocht, moeten zelfs luchthavens of kleinere jachthavens worden geïnspecteerd.

Belangrijkste toegangspoort voor cocaïne naar het continent

Antwerpen en Rotterdam, de twee grootste havens van Europa, zijn nu de belangrijkste toegangspoort voor cocaïne naar het continent. Dat bleek vorig jaar uit een gezamenlijk rapport van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties en Europol, het politieagentschap van de Europese Unie. De Lage Landen hebben daarbij Spanje ingehaald als grootste smokkelroute voor de drugs die uit Zuid-Amerika worden ingevoerd.

De Antwerpse haven behandelt dagelijks zo’n 20.000 containers. Daarvan werd in 2021 slechts 1 op de 42 gecontroleerd, bleek uit berekeningen van de krant De Tijd. Die merkte wel op dat dat een vooruitgang is tegenover twee jaar geleden. Toen controleerde de douane slechts 1 op elke 100 containers.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20