Lage Landen zijn grootste cocaïne-importeur van Europa geworden: rol van havens Antwerpen en Rotterdam cruciaal

België en Nederland zijn in de Europese cocaïnetrafieken de belangrijkste draaischijf geworden. De Lage Landen hebben daarbij Spanje ingehaald als grootste smokkelroute voor de drugs, die uit Zuid-Amerika worden ingevoerd. Dat staat in een rapport van de Europese politiedienst Europol en het United Nations Office on Drugs and Crime (Unodc) 

“Het epicentrum van de Europese cocaïnemarkt is naar het noorden verschoven”, benadrukt Europol. “Criminele bendes gebruiken de havensteden Rotterdam, Hamburg en vooral Antwerpen om de cocaïnevoorraden, vooral uit Colombia, in Europa in te voeren. Vanuit de havens gaan de drugs vervolgens naar Nederlandse distributiecentra, die het product verder over heel Europa verspreiden.”

Farc

Die verschuiving moet volgens de onderzoekers in belangrijke mate worden toegeschreven aan het toegenomen gebruik van het containervervoer. Die trafieken zijn immers afhankelijk van grote havens zoals Antwerpen, Rotterdam en Hamburg.

“Dat heeft de rol van Nederland als verdeelpunt van de cocaïnevoorraden voor de Europese markt versterkt”, verduidelijkt Europol. “Dit heeft ertoe geleid dat de Noordzeekust het Iberisch schiereiland heeft ingehaald als de belangrijkste toegangspoort voor de import van cocaïne in Europa.”

Europol wijst er daarbij op dat alleen al in Antwerpen vorig jaar ongeveer 65,6 ton cocaïne in beslag werd genomen. In februari lieten Duitsland en België samen een recordvangst van 23 ton optekenen. De drugs waren in zeecontainers verborgen.

“De Europese cocaïnemarkt heeft de voorbije jaren een toenemende aanvoer laten optekenen”, merkt Europol op. “Dat is vooral te wijten aan het vredesakkoord dat vijf jaar geleden in Colombia tussen de overheid en de rebellen van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Farc) werd ondertekend.

“De Farc controleerde in het verleden een deel van het gebied waar coca wordt verbouwd en regelde de toegang tot de cocaïnevoorraden die beschikbaar waren voor tussenhandelaren en internationale handelaren”, verduidelijkt het rapport.

“Het vredesakkoord maakte echter een einde aan de geïntegreerde commandostructuur van de Farc en leidde tot de opkomst van verschillende splintergroepen, die elk de controle over bepaalde regio’s verwierven en de lokale cocaïneproductie overnamen. Al die groepen zochten nieuwe allianties en partnerschappen om hun voorraden over de wereld te verspreiden.”

Zuiverheid

“Europese drugsbendes veranderden van strategie en vormden met deze nieuwe aanbieders een samenwerkingsverband. Daardoor werd de cocaïne rechtstreeks bij de bron opgehaald en konden tussenpersonen worden uitgeschakeld.”

“Europese drugsbendes opereren vaak in familieverband of volgens etnische of taalkundige lijnen. Voorbeelden daarvan zijn de Marokkaanse en Albanese drugsbenden, net zoals de Italiaanse ‘Ndrangheta.”

In het rapport wordt nog opgemerkt dat de cocaïne de voorbije jaren ook steeds zuiverder is geworden. Na cannabis is cocaïne nu populairste drug in het westen en het centrum van Europa.

Volgens ramingen kende Europa het voorbije jaar ongeveer 4,4 miljoen gebruikers.

(evb)

Meer