Italiaanse ‘cocaïnekoning’ gearresteerd twee jaar na ontsnapping

Een voortvluchtige Italiaanse maffiabaas en drugssmokkelaar is in Brazilië gearresteerd. De ‘cocaïnekoning van Milaan’, zoals zijn bijnaam luidt, ontsnapte twee jaar geleden uit een gevangenis in Uruguay.

De Braziliaanse politie heeft Rocco Morabit, een van de hoogste bazen van de Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta, in de noordoostelijke stad João Pessoa gearresteerd. Morabit is sinds 1994 een van de meest gezochte voortvluchtigen van Italië.

Ontsnapping

‘Er zijn gegevens over Rocco Morabito’s betrokkenheid bij de drugshandel tussen Brazilië en Europa sinds de jaren negentig’, aldus de Braziliaanse politie. De maffiabaas werd in 2017 in Uruguay gearresteerd maar ontsnapte twee jaar later uit de gevangenis in afwachting van zijn uitlevering aan Italië.

Hij en drie andere gevangenen slaagden er in 2019 in om door een gat in het dak van de gevangenis in de hoofdstad Montevideo weg te komen. Dat schandaal leidde toen tot het ontslag van de toenmalige gevangenisdirecteur.

Drugssmokkel 

Het Braziliaanse ministerie van Justitie laat nu in een verklaring weten dat ze Morabito opnieuw te pakken hebben. Twee andere buitenlanders, waaronder een andere Italiaan, werden ook gearresteerd bij de gezamenlijke operatie van Braziliaanse en de Italiaanse politie. Het Italiaanse persbureau Ansa meldt dat ook de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de Federal Bureau of Investigation (FBI) bij de arrestatie betrokken zouden zijn geweest. 

Volgens het Braziliaanse ministerie van Justitie werd Morabito ‘beschouwd als de op één na meest gezochte crimineel in Italië en werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij de ‘Ndrangheta, die wordt beschouwd als een van de grootste en machtigste criminele organisaties ter wereld’.

Als lid van die maffiaclan regelde hij jarenlang de drugssmokkel tussen Zuid-Amerika, Milaan en andere delen van Europa. Om die reden werd Morabito in 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar; een straf die later werd verhoogd tot 30 jaar.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20