Maffiabaas opgepakt tijdens paastrip in Sicilië

Een maffiabaas is gearresteerd nadat hij naar huis was teruggekeerd om Pasen met zijn familie op Sicilië door te brengen. Dat meldt de Italiaanse politie.

Giuseppe Calvaruso (43) stond zondag nog op zijn bagage te wachten toen hij werd opgepakt door de Italiaanse politie in de luchthaven van Palermo. Hij was overgevlogen vanuit Brazilië, waar hij volgens de politie de internationale investeringen van een maffiaclan in Pagliarelli beheerde.

Calvaruso zou in 2018 de controle over de Siciliaanse Pagliarelli-clan in Palermo hebben overgenomen. Hij werd gearresteerd in het kader van een operatie waarbij ook vier andere maffialeden werden opgepakt, onder wie zijn vermeende rechterhand Giovanni Caruso. Alle vijf worden beschuldigd van maffiose samenwerking, afpersing, het toebrengen van zware lichamelijke letsels en ontvoering, volgens AFP. 

‘Hij is een maffioso van hoog niveau die erin slaagt de klassieke maffia-dynamiek van de territoriale controle te beheersen’, zei generaal Arturo Guarino van de carabinieri in Palermo. Calvaruso zou namelijk zakelijke contacten hebben in Singapore, Tunesië, de Verenigde Arabische Emiraten en Brazilië. 

‘Hij heeft een ondernemersmentaliteit die hem in staat stelt op internationaal niveau te handelen … voor financiële activiteiten die wij onderzoeken’, voegde Guarino eraan toe.

Italiaanse kookvideo’s op YouTube

Eind vorig maand werden nog twee andere voortvluchtige Italiaanse maffialeden opgepakt. Marc Feren Claude Biart werd gearresteerd nadat hij kookvideo’s had gepost op YouTube waarin hij per ongeluk zijn kenmerkende tatoeages liet zien. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel voor de beruchte Calabrische maffiaorganisatie ‘ndrangheta, de machtigste Italiaanse maffia. 

Een ander lid van dezelfde organisatie werd enkele dagen voor Biart opgepakt in Portugal. Francesco Pelle was al 14 jaar op de vlucht en werd beschouwd als een van de gevaarlijkste Italiaanse voortvluchtigen. De politie kwam hem op het spoor in Lissabon, waar hij behandeld werd voor een coronabesmetting. Eerder dit jaar begon in Zuid-Italië een van de grootste processen –  tegen 444 vermoedelijke leden van de organisatie – van de afgelopen decennia. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20