Italiaanse maffioso opgepakt na posten van kookvideo’s op YouTube

Een voortvluchtig Italiaans maffialid is opgepakt in de Caraïben nadat hij kookvideo’s had gepost op YouTube waarin hij per ongeluk zijn kenmerkende tatoeages liet zien. De man wordt onder meer verdacht van cocaïnesmokkel naar Nederland. 

Marc Feren Claude Biart (53) hield zich schuil in Boca Chica, in de Dominicaanse Republiek. Volgens de politie was hij meer dan vijf jaar geleden vanuit Costa Rica in de Caraïbische stad aangekomen.

Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel voor de beruchte Calabrische maffiaorganisatie ‘ndrangheta, de machtigste Italiaanse maffia. Eerder dit jaar begon in Zuid-Italië een van de grootste processen –  tegen 444 vermoedelijke leden van de organisatie – van de afgelopen decennia. 

Italiaanse kookvideo’s

Biart is al op de vlucht sinds 2014, toen Italiaanse aanklagers zijn arrestatie bevolen voor het smokkelen van cocaïne naar Nederland. De politie kwam hem op het spoor nadat hij video’s op zijn YouTube-kanaal had gepost waarin hij samen met zijn vrouw zijn Italiaanse kookkunsten toonde. Zijn gezicht kwam nooit herkenbaar in beeld, maar de Italiaanse politie herkende de maffioso aan zijn tatoeages en schakelde de Dominicaanse collega’s in. 

‘De liefde voor de Italiaanse keuken maakte het mogelijk om de sporen te volgen die op internet en sociale media werden achtergelaten’, laat de politie weten in een verklaring. De verdachte is maandag in Milaan aangekomen om in Italië berecht te worden.

Francesco Pelle

Op maandag werd ook een ander ‘ndranghetalid opgepakt in Portugal. Francesco Pelle was al 14 jaar op de vlucht en werd beschouwd als een van de gevaarlijkste Italiaanse voortvluchtigen. De politie kwam hem op het spoor in Lissabon, waar hij behandeld werd voor een coronabesmetting. 

Pelle wordt ervan verdacht een hoofdrol te hebben gespeeld in de vete tussen twee clans binnen de ‘ndrangheta, die in 2007 escaleerde tot een moordpartij waarbij zes mensen omkwamen in Duisburg in Duitsland.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20