169 leden van beruchte maffia-groep ‘Ndrangheta opgepakt

Vanochtend zijn 169 leden van de families Farao en Marincola uit hun bed gelicht en opgepakt. Die twee families zijn een spil van de ‘Ndrangheta-misdaadorganisatie, een op de Siciliaanse maffia lijkende misdaadorganisatie die haar oorsprong vindt in het bergachtige Calabrië, in het zuiden van Italië. De politie diende zo de onorata società (het gerespecteerd gezelschap), zoals ze zichzelf noemt, een ferme klap toe. De ‘Ndrangheta is een van de machtigste criminele organisaties ter wereld. Ze is ook in ons land actief.

Zeker 169 leden van een van de meest beruchte maffiabendes in Italië werden opgepakt tijdens een gezamenlijke anti-maffia-operatie in Italië en Duitsland. Volgens de Italiaanse politie zijn door de operatie de clans van de families Farao en Marincola in beide landen ontmanteld. De families waren de jongste jaren geïnfiltreerd in ondernemingen (vooral in de wijn- en voedingssector), vuilnisophaaldiensten en begrafenisdiensten. Er zijn ook meerdere overheidsfunctionarissen betrokken: ze worden in deze zaak verdacht van corruptie. Ongeveer 50 miljoen euro aan bezittingen is in beslag genomen.

Cocaïne

De ‘Ndrangheta is een op de Siciliaanse maffia lijkende misdaadorganisatie die haar oorsprong vindt in het bergachtige Calabrië, in het zuiden van Italië. De ‘Ndrangheta is momenteel groter in de wereld dan de Cosa Nostra en een van de machtigste criminele organisaties ter wereld. Ze is ook in ons land actief. Oorspronkelijk hield de organisatie zich bezig met afpersing door het innen van beschermgeld. In de jaren zeventig werden ook ontvoeringen toegevoegd aan de activiteitenlijst. Tegenwoordig houdt de ‘Ndrangheta zich naast afpersing, ook vooral bezig met cocaïnehandel. Ze zijn de grootste importeurs en verdelers van cocaïne in Europa en worden, onder meer door banden met de kartels, als monopolist beschouwd op het gebied van de import vanuit Colombia. Geschat wordt dat 70% van de Colombiaanse coke via Spanje wordt ingevoerd, de rest komt via Antwerpen en Rotterdam. De onorata società (het gerespecteerd gezelschap) zoals ze zichzelf noemt, draait een omzet van 25 miljard euro per jaar aan drugs, wat ongeveer overeenkomt met 3% van het Italiaanse bruto nationaal product. Ook in de wapenhandel loopt de ‘Ndrangheta voorop, met een omzet van ongeveer vijf miljard euro per jaar.

Trucs en bouwprojecten

De ‘Ndrangheta investeert haar geld (om het wit te wassen) in bouwprojecten in binnen- en buitenland, tot in onze contreien toe. In Italië is één van de voornaamste trucs om haar geld wit te wassen door de financiering van bouwprojecten op zich te nemen, maar daarbij wordt de bouw niet altijd afgerond, vandaar de vele onafgebouwde huizen in het Italiaanse landschap, met name in het zuiden. De ‘Ndrangheta wordt gezien als de sterkste en gevaarlijkste misdaadorganisatie in Italië en de wereld. Na de bloedige strijd in de jaren 90 heeft de Siciliaanse Cosa Nostra, vanouds de machtigste misdaadorganisatie in het land, aan macht ingeboet doordat veel leden opgepakt zijn. De ‘Ndrangheta heeft daardoor een monopoliepositie in de drugshandel kunnen opbouwen. De ‘Ndrangheta heeft altijd nauwe samenwerkingsverbanden gehad met de andere maffiaclans, zoals de Cosa Nostra, de Camorra en de Sacra Corona Unita. Zij hielpen elkaar vooral met de drugssmokkel, maar ook met de handel in sigaretten en andere criminele activiteiten. Bij de samenwerking hadden beide partijen altijd een voordeel: de ‘Ndrangheta is nooit betrokken geweest in oorlogen tussen families van andere organisaties.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20