Ook Italiaanse maffia toont grote interesse in fondsen om coronacrisis aan te pakken

In Italië kijkt ook de georganiseerde misdaad met een grote – ongezonde – interesse naar de initiatieven die worden opgezet om de gezondheidssector te ondersteunen en de investeringen in nieuwe infrastructuurprojecten die met de steun van de Europese Unie zouden kunnen worden gelanceerd. Dat staat te lezen in een rapport van de Direzione Investigativa Antimafia (DIA), de Italiaanse politiedienst die de strijd tegen de georganiseerde misdaad moet leiden, dat in het Italiaanse parlement werd voorgesteld.

Gewaarschuwd wordt dat de maffiagroepen al deze initiatieven en investeringen als een potentiële bron van nieuwe inkomsten bestempelen waarmee zware winsten zouden kunnen worden gemaakt.

Doelwitten

‘Onder meer zouden criminele groepen zich een toegang kunnen forceren in bedrijven die in de Italiaanse gezondheidsketen opereren’, waarschuwt het rapport. ‘Potentiële doelwitten zijn onder meer ondernemingen die zich toespitsen op de bouw en renovatie van ziekenhuizen, de productie en levering van medische apparatuur, de verwerking van ziekenhuisafval en de uitbouw van sanitaire diensten en begrafenisdiensten.’

De Italiaanse politie zegt tevens te vrezen dat de maffiagroepen ook heel waarschijnlijk zullen proberen profijt te halen uit de nieuwe financieringskanalen die worden beschikbaar gesteld om de Italiaanse infrastructuur te renoveren en de economie van het land te moderniseren.

Daarbij wordt verwezen naar een budget van meer dan 200 miljard euro die de Italiaanse regering hoopt te ontvangen uit het herstelfonds van de Europese Unie, dat de lidstaten de volgende vijf jaar moet helpen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen en een nieuwe economische groei te realiseren.

Het rapport roept op tot een uiterste waakzaamheid ten aanzien van bedrijven die zich inschrijven op openbare aanbestedingen in de gezondheidssector. Er moet volgens de politie rekening mee worden gehouden dat een aantal van die ondernemingen met maffiageld functioneren. Aangevoerd wordt dat recente veranderingen in de eigendomsstructuur of een locatiewijziging van de bedrijfszetel mogelijke tekenen kunnen zijn van infiltraties van de maffia.

Werklozen

Italiaanse georganiseerde misdaadgroepen zoals de ‘Ndrangheta in Calabrië en de Cosa Nostra op Sicilië hebben zich ook in het verleden al bijzonder bekwaam getoond om in grote openbare werken te infiltreren. Daarbij wordt vaak op politieke connecties een beroep gedaan.

In het rapport merkt de Italiaanse politie op dat beide groepen al van de coronacrisis gebruik hebben gemaakt om hun positie in het Italiaanse bedrijfsleven verder te versterken. Dat gebeurde onder meer door het verstrekken van leningen aan noodlijdende ondernemers.

Bovendien wist de maffia zich ook in de gunst van de Italiaanse bevolking te werken. Dat gebeurde onder meer door het verstrekken van hulppakketten aan behoeftige gezinnen of door het aanbieden van een tewerkstelling op de zwarte markt aan mensen die door de crisis werkloos zijn geraakt.

De Italiaanse economie heeft het voorbije jaar met een inkrimping van bijna 9 procent moeten afrekenen. Daarmee kende het land zijn ergste recessie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bijna 450.000 Italiaanse werknemers – vooral vrouwen, jongeren en zelfstandigen – verloren vorig jaar hun baan.

(tb)

Meer