Italiaanse maffia infiltreert in de voedingsindustrie

De Italiaanse maffia ziet de voedingsindustrie als een lucratieve nieuwe inkomstenbron. Dat zegt Coldiretti, de federatie van de Italiaanse landbouwindustrie.

Daarbij wordt erop gewezen dat de georganiseerde misdaad het voorbije jaar 21,8 miljard euro in de Italiaanse voedingssector heeft geïnvesteerd. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover het jaar voordien. Aangezien de voedingsindustrie grotendeels een grensoverschrijdend karakter heeft, worden volgens Roberto Moncalvo, topman van Coldiretti, maffia-producten over de hele Europese markt verspreid. “Een aantal van de meest beruchte maffia-figuren hebben hun oog op de voedingsindustrie laten vallen,” betoogt Moncalvo. “De voedingsindustrie is voor de Italiaanse maffia een strategische sector geworden om de winsten uit zijn traditionele activiteiten wit te wassen.”

Actie

“Aangezien iedereen voedsel nodig heeft, is de sector bestand tegen een financiële crisis, terwijl bovendien wordt geprofiteerd van het sterke imago van de Italiaanse voedingsproducten op de internationale markt,” zegt Moncalvo. Maar daarnaast blijkt de maffia ook in de voedingssector zelf illegale praktijken te introduceren. Onder meer werd vastgesteld dat minderwaardige olijfolie uit het Midden-Oosten in de winkels als kwaliteitsproducten worden verkocht. Coldiretti voegt eraan toe dat de misdaadfamilies ook van geweld en bedreiging gebruik maken om voedingsbedrijven over te nemen en landbouwproducten te stelen. Dezelfde methodes worden gehanteerd om de landarbeiders, vaak migranten, uit te buiten. Volgens de organisatie heeft de maffia bovendien zijn greep op de volledige voedselketen uitgebreid. Niet alleen een gedeelte van de productie is in handen van de georganiseerde misdaad gevallen, maar dat geldt ook voor onder meer supermarkten en restaurants. Coldiretti vraagt aan de Italiaanse overheid de nodige maatregelen te nemen om de impact van de georganiseerde misdaad op de sector af te weren. Marco Minniti, Italiaans minister van binnenlandse zaken, zegt echter dat de trend niet nieuw is en ook de voorbije eeuw in Zuid-Italië activiteiten van de maffia in de veeteelt werden opgemerkt. (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20