Amerikaanse aanklagers noemen Honduras een narcostaat

Het Midden-Amerikaanse land Honduras is een echte narcostaat geworden. De veiligheidsdiensten en politici werken er samen met drugsbendes om grote hoeveelheden cocaïne naar de Verenigde Staten te smokkelen. Zelfs de Hondurese president Juan Orlando Hernandez is bij die illegale activiteiten betrokken. Dat heeft Jacob Gutwillig, de openbare aanklager van New York, gezegd bij de start van het proces tegen de vermoedelijke drugshandelaar Geovanny Fuentes Ramirez.

De Hondurese president heeft zich steeds hardnekkig tegen de Amerikaanse aantijgingen blijven verweren.

Bescherming

Volgens Gutwillig had Ramirez de Hondurese president geld gegeven om zich van de bescherming van de veiligheidsdiensten te kunnen verzekeren. ‘Ramirez was in Honduras onaantastbaar,’ aldus de openbare aanklager. ‘Hij vormde een onderdeel van de Hondurese narcostaat. We hebben hier te maken met een gewelddadig en gewapende cocaïnesmokkelaar die voor zijn activiteiten een samenwerking opzette met politiemensen, militairen en politici, met inbegrip van de president.’

Hernandez was de voorbije jaren voor de Verenigde Staten een belangrijk bondgenoot op het gebied van immigratie en drugsbestrijding. Hij werkte daarbij zowel samen met de Amerikaanse president Barack Obama als met diens opvolger Donald Trump.

De huidige rechtszaak zou dan ook een hindernis kunnen vormen voor de inspanningen van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden om de oorzaken van de immigratie aan te pakken. Daarvoor wil Biden in Midden-Amerika, inclusief Honduras, een bedrag van 4 miljard dollar investeren.

Volgens de aanklacht zou Hernandez van de politiediensten en het gerecht in zijn land gebruik hebben gemaakt om drugshandelaren, waaronder Fuentes Ramirez, te beschermen. De Amerikaanse aanklagers voeren aan dat Fuentes Ramirez al elf jaar geleden begonnen was met het verhandelen van kleine hoeveelheden drugs.

Hij zou echter pas goede zaken zijn beginnen te doen toen hij vier jaar later een samenwerking met Hernandez, een toenmalig presidentskandidaat, begon. Fuentes Ramirez zou Hernandez voor 25.000 dollar hebben omgekocht. 

Contactgegevens

Brian Fairbanks, de agent van de Drug Enforcement Administration (FDA) die Fuentes Ramirez in maart vorig jaar in Miami had gearresteerd, getuigde dat de speurders bij de drugshandelaar ook contactgegevens van Hernandez hadden aangetroffen. Er waren ook contactgegevens gevonden van voormalig Hondurees president Mel Zelaya en een aantal hooggeplaatste militairen en politieambtenaren van het land. 

De aanklagers voerden tevens aan dat Fuentes Ramirez rechtstreeks rapporteerde aan Tony Hernandez, de broer van de president. Tony Hernandez werd anderhalf jaar geleden al door de federale rechtbank in Manhattan veroordeeld voor drugshandel. Ook toen gaven de aanklagers te kennen dat president Hernandez miljoenen dollar steekpenningen van drugshandelaren zou hebben aanvaard.

Hernandez, die zeven jaar geleden president van Honduras werd, heeft alle aantijgingen tegen zijn persoon met klem afgewezen. Hij wierp op dat drugshandelaren tegenover de Amerikaanse autoriteiten valse verklaringen over hem hebben afgelegd. Daarmee zouden ze op zijn regering wraak hebben willen nemen en zelf strafvermindering hebben proberen te verkrijgen.

Hernandez waarschuwde ook dat de samenwerking op het gebied van drugsbestrijding in Honduras zou worden geschaad indien de Amerikaanse autoriteiten aan die aantijgingen geloof zouden hechten.

Ook Fuentes Ramirez ontkent bij de drugstafieken betrokken te zijn. Hij zou president Hernandez hebben leren kennen via de zakenman Fuad Jarufe, een handelaar in rijst. De verdediging voerde aan dat de rechtszaak afhankelijk is van getuigen die door eigenbelang worden gedreven.

(NS)

Meer