Europese Unie telt 4,3 miljoen cocaïnegebruikers

Twee jaar geleden werd in de Europese Unie 181 ton cocaïne in beslag genomen. Dat was 40 ton meer dan het jaar voordien, toen ook al een recordhoeveelheid werd onderschept. Dat blijkt uit een rapport van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). België stond daarbij met 53 ton op de eerste plaats, gevolgd door Spanje (48 ton) en Nederland (40 ton).

In totaal konden twee jaar geleden in de Europese Unie 110.000 ladingen cocaïne worden onderschept. Ook dat is een nieuw record. In totaal zouden 4,3 miljoen Europeanen cocaïne gebruiken. Daarmee is het product na cannabis de populairste drug op de Europese markt.

Laboratoria

‘De cijfers van twee jaar geleden tonen dat er ook steeds meer omvangrijke ladingen worden ontdekt,’ voert het EMCDDA aan. ‘Dat geldt niet alleen voor cocaïne, maar ook voor cannabis en heroïne. Dit doet veronderstellen dat de productie en bevoorrading blijven toenemen.’

‘Daarbij moet men zich zorgen maken dat criminele bendes er steeds gemakkelijker in lukken om in de voorraadketens, de verschepingsroutes en de havens te infiltreren. De ontdekking van ladingen cocabladeren doet bovendien veronderstellen dat er inmiddels ook in Europa laboratoria zijn opgezet om cocaïne te produceren.’

De Europese autoriteiten konden twee jaar geleden ook 9,7 ton heroïne in beslag nemen, tegenover een voorraad van 5,2 ton het jaar voordien. Die toename zou vooral te wijten zijn geweest aan grote individuele inbeslagnames in de haven van Antwerpen. 

De speurders kwamen bovendien tot de vaststelling dat de zuiverheid van de cocaïne – vooral afkomstig uit Colombia, Bolivia en Peru – tot het hoogste niveau in een decennium is opgelopen. Ook bij tabletten methylenedioxy-methamphetamine (MDMA) werd vaak een bijzonder sterke werking vastgesteld.

Overdosissen

Het rapport wijst verder op een toenemende aantal slachtoffers van overdosissen bij oudere leeftijdsgroepen. ‘Over een periode van zes jaar in het aantal overlijdens door overdosissen bij vijftigplussers met 75 procent toegenomen,’ wordt er opgemerkt. ‘Dit wijst erop dat fatale overdosissen steeds vaker gelinkt worden aan het gebruik op langere termijn.’

De mediaan-leeftijd van een slachtoffer van overdosissen is inmiddels opgelopen tot 41,7 jaar. Volgens het rapport hebben illegale drugs in de Europese Unie twee jaar geleden tot 8.300 fatale overdosissen geleid. ‘Er is daarbij ongetwijfeld een verband met de verouderende Europese populatie opioïden-gebruikers,’ wordt er nog opgemerkt.

In sommige landen zorgen ook een aantal minder courante drugs – zoals LSD, ketamine en GHB – in toenemende mate voor problemen. Het rapport voegt er nog aan toe dat tevens nieuwe psychoactieve stoffen een groeiende bedreiging vormen. De voorbije drie jaar werd gemiddeld één keer per week een nieuwe psychoactieve stof op de Europese markt aangetroffen.

Meer