Paradise lost? Mexicaanse drugskartels zijn zich nu aan het nestelen in toeristische hotspots

De Mexicaanse drugskartels zijn zich aan het nestelen in een tot voor kort nog veilig stuk Mexico: de Maya Rivièra met de bij Europese toeristen populaire badplaatsen zoals Cancún en Playa del Carmen. De problemen in de Mexicaanse badsteden weerspiegelen ondertussen die van het hele land, dat vorig jaar zijn meest moorddadige jaar ooit heeft meegemaakt. Er werden maar liefst 29.168 moorden gepleegd, wat neerkomt op een gemiddelde van 79 per dag. En dat in een land waar toerisme een sleutelindustrie is.

Wat ooit de meest toeristische hotspots waren, zijn nu demilieus van vreselijk bendegeweld, zoals Acapulco. Dit was een toeristischebestemming, maar eind vorig jaar werden er nog zes mannen opgehangen waardoordeze buurt gevaarlijk werd. Jammer genoeg verspreiden deze problemen zich overhet hele land.

Vorig jaar was het bloederigste ooit. Ruim 29.168 moorden werdentoen gepleegd. De toeristische hotspots zijn heel belangrijk in Mexico. Niet alleenvoor de armen die werk zoeken, maar ook voor de criminelen zelf. De strategischelocaties en de concentratie van kapitaal lokken vooral drugskartels. De regering focustzich dus nu vooral op die gebieden, maar hierdoor verergert het conflict. De kartelsvallen op die manier uiteen in kleinere bendes die dan concurreren met elkaarom territorium en handel. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20