Aziatische drugskartels schakelen over op fentanyl

Na de Noord-Amerikaanse beginnen de Aziatische drugssyndicaten een grotere interesse te tonen in de lucratieve markt van synthetische opioïden als fentanyl. Dat zeggen experts aan persbureau Reuters na de vondst van een grote voorraad vloeibare fentanyl in het noorden van Myanmar.

De vondst is volgens de waarnemers een bewijs dat de drugsbendes uit de Aziatische Gouden Driehoek fentanyl een lucratiever product beginnen te vinden dan heroïne.

Al tientallen jaren gebruiken Aziatische misdaadsyndicaten in samenwerking met milities van etnische minderheden de Gouden Driehoek – Myanmar, Laos en Thailand – om opium te verbouwen en heroïne aan te maken.

Arrestaties

De antidrugsbrigade van de politie in Myanmar maakte bekend bij een raid in het dorp Loikan, in het noordoosten van het land, meer dan 3.700 liter methylfentanyl in beslag te hebben genomen.

De operatie vormde volgens kolonel Zaw Lin, hoofd van de antidrugsbrigade, een onderdeel van de grootste drugsvangst uit de Aziatische geschiedenis. Daarbij werd ook een voorraad van 17,5 ton methamphetamine in tabletten geconfiskeerd. In totaal werden 130 arrestaties verricht.

‘Dit is de eerste keer dat een van de gevaarlijkste synthetische opioïden die Noord-Amerika hebben geteisterd, in de Aziatische Gouden Driehoek is aangetroffen,’ zeggen experts van het United Nations Office on Drugs and Crime (Unodc).

‘Dat is alarmerend. Fentanyl is immers zo krachtig dat een wijdverbreid gebruik grote gezondheidsrisico’s voor Myanmar en de regio zou veroorzaken.’ De inbeslagname toont volgens Zaw Lin dat de lokale drugssyndicaten hun methodes beginnen te veranderen.

Fentanyl en zijn derivaten hebben de voorbije vijf jaar in de Verenigde Staten en Canada meer dan 130.000 overlijdens door overdoses veroorzaakt. Voorlopig zijn Azië, Europa en Australië relatief gespaard gebleven, maar volgens Jeremy Douglas, vertegenwoordiger van de Unodc in Azië, zijn er duidelijke tekenen van verandering.

Krachtiger

Fentanyl is op zich vijfentwintig tot vijftig keer sterker dan heroïne. Maar steeds vaker mengen drugshandelaren fentanyl en zijn derivaten met heroïne, methamfetamines en cocaïne. Daardoor worden de drugs krachtiger en dodelijker. De helft van alle overdoses met heroïne en cocaïne in de Verenigde Staten bevatten de voorbije drie jaar sporen van synthetische opioïden.

Fentanyl toont talrijke voordelen. Het product kan gemakkelijker en goedkoper worden geproduceerd dan heroïne. Bovendien kunnen de voorraden gemakkelijk worden verborgen en vervoerd. Er zijn slechts kleine voorraden nodig om duizenden doses op de markt te kunnen brengen. Myanmar maakt vooral gewag van een invoer van het probleem vanuit China, waar de strijd tegen de drugs zou zijn opgevoerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20