Europeanen kopen voor 30 miljard euro per jaar aan drugs en België blijft een absolute draaischijf

In Europa wordt jaarlijks voor 30 miljard euro aan drugs verhandeld. Ons land is een belangrijke draaischijf voor de verkoop van cocaïne, blijkt uit een nieuw rapport van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) in samenwerking met Europol.

Het rapport tekent een somber beeld van ons continent inzake drugsverbruik. Steeds meer drugs doen de ronde. Die worden zuiverder, krachtiger en… steeds goedkoper.

Prijzen zakken om de eenvoudige reden dat het aanbod groeit. In Zuid-Amerika produceert men steeds meer cocaïne, in Afghanistan meer heroïne. Europa toont zich op haar beurt een belangrijke producent van cannabis.

1.500 criminele bendes

Het rapport schat de waarde van de Europese drugshandel op jaarlijks 30 miljard euro. Een bedrag dat zo’n 1.500 criminele bendes onder elkaar verdelen. Die bendes worden ook steeds gewelddadiger.

Deze criminele groeperingen ontmantelen wordt almaar moeilijker, omdat ze internationaal opereren. 

België en Spanje zijn de belangrijkste ingangs- en distributielanden voor cocaïne, staat in het rapport te lezen. In 2017 werd 60% van alle cocaïne die in Europa in beslag werd genomen (140 ton) in die twee landen geconfisceerd.

Maar België en Nederland zijn ook belangrijke leveranciers van synthetische drugs. Die exporteren we daarna over de ganse wereld. Eerder dit jaar slaagde de politie er in België en Nederland in drie grote drugslaboratoria te ontmantelen. Daar produceerde men grote hoeveelheden crystal meth. De onderzoekers noemden de omvang van de buit ‘zorgwekkend’.

Het rapport adviseert Europa beter samen te werken bij de bestrijding van de drugsoverlast. Landen zouden daarbij best meer politiecapaciteit inzetten.

Meer