Frontex: “Europa moet zich schrap zetten voor nieuwe golven migranten”

De Europese Unie moet zich schrap zetten voor nieuwe golven migranten die uit hun woonplaatsen zijn verdreven door een voedselcrisis, die door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne nog is verergerd. Dat heeft Aija Kalnaja, hoofd van het Europese grensagentschap Frontex, gezegd.

“Hoewel de Oekraïense vluchtelingencrisis relatief goed werd opgevangen, moet de Europese Unie zich ook voorbereiden op een toestroom van vluchtelingen uit andere gebieden”, waarschuwde Kalnaja. “De voedselcrisis heeft immers aanzienlijke gevolgen. De graantransporten vanuit Oekraïne worden door de uitbraak van de oorlog belemmerd. Dat zal tot nieuwe migratiegolven leiden.”

Havens Zwarte Zee

Oekraïne is een van de grootste graanexporteurs ter wereld. Maar die productie en verzending zijn door de Russische aanval op het land ernstig belemmerd. Ongeveer 20 miljoen ton graan van de oogst van vorig jaar in Oekraïense havens aan de Zwarte Zee wordt geblokkeerd.

Deze situatie heeft ertoe geleid dat de prijzen voor bepaalde voedingsmiddelen en bakoliën op de internationale markten sterk zijn gestegen. Dit heeft onder meer in delen van Afrika en het Midden-Oosten zware gevolgen.

Rusland heeft wel aangegeven dat de Oekraïense vrachtschepen mogelijk de toelating zouden kunnen krijgen om de havens te verlaten. Voorwaarde daarbij was dat Oekraïne de kustgebieden zou ontmijnen. Op die eis wensten de Oekraïense autoriteiten echter niet in te gaan, verwijzend naar mogelijke Russische aanvallen op zee.

Ylva Johansson, Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken, waarschuwde eveneens dat de voedseltekorten en de stijgende energieprijzen aanleiding zouden kunnen geven tot veiligheidsproblemen, die op hun beurt een aantal bevolkingsgroepen zou kunnen aanzetten om hun thuisland te verlaten en elders een onderkomen te zoeken.

“We mogen niet wachten tot die crisis zich aan onze grenzen manifesteert”, stipte Johansson aan. “Er moet eerder worden opgetreden om een oplossing te vinden.”

Terugkeer

Filippo Grandi, hoofd van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), had in juni ook al gewaarschuwd dat voor de groeiende voedselcrisis, veroorzaakt door de inval van Rusland in Oekraïne, snel een oplossing diende te worden gezocht.

“Anders dreigt het aantal ontheemden wereldwijd op te lopen tot ver boven het recordniveau van 100 miljoen vluchtelingen dat nu al moet worden opgetekend”, beklemtoonde hij. De oorlog die Rusland eind februari tegen Oekraïne is begonnen, heeft al geleid tot de grootste vluchtelingenstroom in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Frontex merkte wel op dat de uitstroom van Oekraïners de afgelopen weken is afgenomen. Ook Johansson gaf aan dat de migraties vanuit Oekraïne naar de Europese Unie inmiddels zijn teruggekeerd tot niveaus die voor de uitbraak van de oorlog werden opgetekend.

De Europees commissaris verduidelijkte dat sinds de Russische invasie in hun land, in totaal 6,7 miljoen Oekraïners naar de Europese Unie zijn gevlucht. Inmiddels zouden echter ongeveer 3 miljoen Oekraïense vluchtelingen naar huis zijn teruggekeerd. Er zouden in de Europese Unie nog tussen 3,2 miljoen en 3,7 miljoen Oekraïense vluchtelingen leven.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.