IMF waarschuwt voor fragmenterende wereldeconomie: “Nieuwe stromen van economische vluchtelingen op komst”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor de nefaste gevolgen van de economische fragmentatie die al aan de gang was en versneld wordt door de oorlog in Oekraïne. “Zowel rijk als arm wordt getroffen.”

De “deglobalisering” die zich tijdens de coronacrisis manifesteerde, werd de voorbije maanden versterkt door de economische sancties als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Volgens het IMF is er sprake van “geo-economische fragmentering” die de decennialange integratiebeweging dreigt teniet te doen.

Die internationalisering van de handel leidde tot een verdrievoudiging van de wereldeconomie en 1,3 miljard mensen die uit extreme armoede gehaald konden worden, zo stipt het IMF aan. Al geeft het Muntfonds ook toe dat diezelfde globalisering tot grote ongelijkheden geleid heeft, wat meteen ook een voedingsbodem is voor de huidige tegentrend.

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva waarschuwt in een blogpost naar aanleiding van het World Economic Forum in Davos voor hogere voedingsprijzen én een nieuwe golf aan economische vluchtelingen, als de fragmentering zich de komende jaren doorzet.

“De kosten van verdere desintegratie zouden in alle landen enorm zijn. En mensen op elk inkomensniveau zouden worden getroffen – van hoogbetaalde professionals en fabrieksarbeiders met een middeninkomen die exporteren, tot laagbetaalde arbeiders die afhankelijk zijn van voedselimport om te overleven. Meer mensen zullen een hachelijke reis ondernemen om elders kansen te zoeken.”

Wereldwijd betalingssysteem

Rusland en China timmeren aan een gezamenlijk betaalsysteem voor banken, als alternatief voor het SWIFT-netwerk dat de meeste banken wereldwijd gebruiken. Zulke parallelle betaalsystemen leidden onvermijdelijk tot nieuwe transactiekosten voor bedrijven en burgers, waarschuwt het IMF.

Het Muntfonds houdt daarom een pleidooi voor het omgekeerde: een wereldwijd betalingssysteem dat intercontinentale geldtransfers makkelijker en goedkoper maakt.

“Landen zouden kunnen samenwerken om een wereldwijd openbaar digitaal platform te ontwikkelen – een nieuw stuk betalingsinfrastructuur met duidelijke regels – zodat iedereen geld kan versturen tegen minimale kosten en maximale snelheid en veiligheid. Het kan ook verschillende geldvormen met elkaar verbinden, waaronder digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s).”

Opmerkelijk daarbij is dat het IMF cryptomunten als Bitcoin niet vermeldt. De instelling heeft zich al meermaals kritisch opgesteld tegenover crypto.

(fjc)

Meer