Wereld telt nu al meer dan 100 miljoen vluchtelingen

De uitbraak van de oorlog in Oekraïne heeft het aantal ontheemden wereldwijd tot een recordhoogte opgevoerd. Dat staat in een rapport van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Opgemerkt wordt dat de uitbraak van de oorlog meer dan 13 miljoen Oekraïners op de vlucht heeft gedreven. De wereldwijde populatie vluchtelingen bestaat volgens de instelling inmiddels uit meer dan 100 miljoen mensen.

“Eind vorig jaar telde de wereld 89,3 miljoen mensen die door oorlog, geweld, vervolging of schendingen van de mensenrechten op de vlucht waren gedreven”, wordt in het rapport aangevoerd. “Dat was 8 procent meer dan het jaar voordien.”

Verdubbeling

“De wereldwijde vluchtelingenpopulatie is nu al ruim twee keer groter dan tien jaar geleden. Sinds het begin van dit jaar heeft de Russische invasie van Oekraïne echter geleid tot de snelste en een van de grootste gedwongen verplaatsing van bevolkingsgroepen sinds de Tweede Wereldoorlog geleid. Inmiddels worden meer dan 100 miljoen mensen met het probleem geconfronteerd.”

“Indien de internationale gemeenschap er niet in lukt een gezamenlijke actie te ondernemen om deze menselijke tragedie aan te pakken, conflicten op te lossen en duurzame oplossingen te vinden, dreigt deze verschrikkelijke trend zich verder te zullen doorzetten”, beklemtoont Filippo Grandi, de hoge commissaris voor de vluchtelingen.

De organisatie zegt dat meer dan 2,8 miljoen Oekraïense vluchtelingen in de lidstaten van de Europese Unie een tijdelijke bescherming hebben gekregen. De Europese Unie heeft een noodwet aangenomen waardoor Oekraïense vluchtelingen het recht krijgen om tot drie jaar in het gebied te blijven en te werken. Daarbij krijgen ze ook recht op sociale uitkeringen en toegang tot huisvesting, medische behandeling en scholen.

In de Europese Unie bevonden zich eind vorig jaar al meer dan 7 miljoen vluchtelingen. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De nieuwe vluchtelingen werden vooral in Duitsland (79.700), Frankrijk (51.000) en Italië (21.100) opgetekend.

Turkije

Voor de aanval van Rusland op Oekraïne was Syrië wereldwijd het land met het grootste aantal ontheemden. Eind vorig jaar bleken meer dan 6,8 miljoen Syriërs uit hun vaste woonplaats te zijn verdreven. Dat aantal is inmiddels echter door Oekraïense vluchtelingen overtroffen.

Sinds begin van de oorlog in Oekraïne de laatste week van februari, zijn al meer dan 13 miljoen inwoners van dat land hun woonst ontvlucht. In de buurlanden zouden 4,9 miljoen Oekraïense vluchtelingen verblijven. Meer dan 8 miljoen Oekraïners hebben daarnaast op een andere locatie in eigen land een veilig onderkomen proberen te zoeken.

Turkije heeft vorig jaar het grootste aantal vluchtelingen van de hele wereld opgevangen. Daarbij werd gewag gemaakt van 3,8 miljoen ontheemden, gevolgd door Oeganda en Pakistan met 1,5 miljoen. In de Europese Unie stond Duitsland met 1,3 miljoen vluchtelingen op de eerste plaats.

Die rangschikking zal dit jaar echter waarschijnlijk een grondige wijziging ondergaan. Polen heeft immers al meer dan een miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen en zal Duitsland dan ook wellicht van de eerste plaats verdringen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20