“Rusland hervestigt bijna 100.000 Oekraïners”

95,739 Oekraïners zijn door Rusland gedwongen hervestigd in onder meer Siberië. Dat berichten Britse media.

In een Russisch decreet, zo bericht de Britse krant The i, staat dat de Russische Federatie de “verdeling” van burgers aan de “constituerende entiteiten van de Russische Federatie” goedkeurt. Het Kremlin vroeg naar verluidt aan de lokale autoriteiten om “te zorgen voor de opvang” van 95.739 mensen.

11.398 personen zouden naar Siberië gestuurd zijn, 7.218 naar Russische Verre Oosten en 7.023 naar de Noordelijke Kaukasus.

“Nieuwe fase van terreur”

Rusland zou mensen die de zwaar belegerde stad Marioepol willen ontvluchten, papieren laten tekenen waarop staat dat Oekraïense troepen de stad hebben beschoten. Ondertekenaars zouden dan akkoord gaan dat ze slachtoffer zijn van het feit dat Oekraïne de Conventie van Genève heeft geschonden.

De vluchtelingen, die soms urenlang door Russische troepen ondervraagd werden, zouden daarna naar Rusland gestuurd worden.

Volgens de burgemeester van Marioepol Vadim Bojtsjenko zijn al meer dan 10.000 inwoners van zijn stad om het leven gekomen. Lichamen vormen “een tapijt in de straten”, zei hij aan persbureau AP. Sinds deze week doen er ook berichten de ronde dat Rusland zelfs chemische wapens heeft ingezet in de stad.

Marioepol ligt in het zuidoosten van Oekraïne, dichtbij de Donbass-regio in het oosten van het land waar de komende weken zware gevechten worden verwacht. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat de oorlog van Rusland tegen Oekraïne een “nieuwe fase van terreur” zou kunnen ingaan. Hij verwijst daarmee naar het gebruik van chemische wapens in Marioepol.

400.000 naar Rusland

Een rapport van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties wijst uit dat er sinds het begin van de oorlog op 24 februari 404.418 Oekraïense vluchtelingen in Rusland terechtgekomen. Rusland staat daarmee in de top vijf van landen die de meeste Oekraïners opvangen.

De Internationale Organisatie voor Migratie sprak vorige week over 7,1 miljoen Oekraïners die hun huis hebben moeten verlaten.

Polen kreunt ondertussen onder de druk van de massale vluchtelingenstroom die het land bereikt. Het vangt veruit het meeste aantal Oekraïners op die hun land hebben ontvlucht. Volgens cijfers van de VN zouden dat er nu meer dan 2,6 miljoen zijn, meer dan de helft van de in totaal 4,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen.

Die aantallen zullen alleen maar toenemen, weet de Poolse president Andrzej Duda. “Dit is voor ons een gigantische uitdaging”, zei Duda tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20