Na Amerika begint ook Europa afhankelijk te worden van raketten van Elon Musk

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van centimiljardair Elon Musk, zal twee raketten lanceren voor het Europese Ruimteagentschap (ESA). Dat komt omdat het agentschap de banden met Rusland volledig verbrak na de invasie van Oekraïne.

Waarom is dit belangrijk?

SpaceX speelt een steeds grotere rol in de nieuwe space race. Het bedrijf lanceert nu al meer raketten dan eender welk ruimteagentschap of bedrijf op aarde. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA is zelfs al zo goed als volledig afhankelijk van Musks bedrijf. Dat ook Europa het nu nodig heeft, is een teken dat de meedogenloze mars voorwaarts van SpaceX nog niet voorbij is. 

De essentie

Josef Aschbacher, directeur-generaal van de ESA, bevestigde donderdag dat het ruimteagentschap twee lanceringen zal uitvoeren met Falcon 9-raketten van SpaceX. Die zullen in 2023 en 2024 de ruimte ingaan, meldt Reuters.

  • Tijdens de eerste lancering zal de ruimtetelescoop Euclides in een baan rond de zon worden gebracht. Die moet de komende jaren de geometrie van het heelal in kaart brengen en de aard van donkere materie en energie onderzoeken. De telescoop zal op zo’n 1,5 miljoen kilometer van de aarde geplaatst worden, in de buurt van de James Webb.
  • Daarna zal in 2024 de Hera-sonde gelanceerd worden, de opvolger van de DART-missie. Die zal in de jaren erop naar de asteroïden Dimorphos en Didymos vliegen, twee ruimterotsen die rond elkaar draaien. De baan van Dimorphos werd eind september door de NASA veranderd, nadat het een sonde op de asteroïde liet knallen aan een zeer hoge snelheid.
  • De eerste missie ging oorspronkelijk worden uitgevoerd met een Russische raket. Maar sinds de ESA in februari besloot om niet meer met de Russische tegenhanger Roscosmos samen te werken, was er wat onzekerheid over hoe Euclides gelanceerd zou worden. Oorspronkelijk moest dat in 2022 al gebeuren.

Waarom SpaceX?

  • De ESA beschikt over haar eigen raketten voor zware lanceringen, de Ariane 5. Dat het toch heeft gekozen voor de Falcon 9 van SpaceX, heeft alles te maken met het feit dat die raketten kleiner zijn. Het zou immers niet efficiënt zijn om kleine ladingen de ruimte in te schieten met de grootste raket die het heeft.
  • Voor de oorlog in Oekraïne, werd voor kleinere lanceringen het Russische Sojoez-systeem gebruikt. Doordat de samenwerking nu is gestopt, zag de ESA zich echter genoodzaakt om elders te zoeken.
  • Buiten SpaceX, zou de ESA ook contact hebben gehad met Japan en India om lanceringen uit te voeren. Uiteindelijk won het bedrijf van Musk de race. Aschbacher zei in 2021 al aan Financial Times dat ‘s werelds rijkste man “de regels maakt” in de nieuwe ruimterace. Hij waarschuwde toen dat de rest van de wereld niet genoeg doet om SpaceX uit te dagen

(ns)

Meer