Elon Musk: ‘Volledig autonome wagen is snel realiseerbaar’

De Amerikaanse autobouwer Tesla kan snel volledig autonome wagens op de markt brengen. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd ter gelegenheid van de opening van de jaarlijkse World Artificial Intelligence Conference (WAIC) in de Chinese stad Shanghai.

In de autosector worden vijf verschillende niveaus van autonome mobiliteit onderscheiden. Tesla staat volgens Musk inmiddels heel dicht bij het vijfde niveau, waarop wagens de capaciteit hebben om zich zonder enige inmenging van een menselijke bestuurder door het verkeer te bewegen.

Complex

‘Ik heb er alle vertrouwen in dat volledig autonome wagens daadwerkelijk hun opwachting in het verkeer zullen maken,’ wierp Elon Musk op. ‘Ik geloof bovendien dat die doelstellingen bijzonder snel zullen kunnen worden bereikt.’

Er is volgens Musk een sterke kans dat Tesla nog dit jaar over de basisfunctionaliteit voor de autonomie van het vijfde niveau zal kunnen beschikken.

Autofabrikanten en technologiebedrijven, waaronder Waymo en Uber Technologies, investeren miljarden dollar in de ontwikkeling van autonome technologieën. Volgens sommige experts zal het echter nog geruime tijd duren vooraleer wagens zich volledig zelfstandig, zonder enige inmenging van een menselijke bestuurder, door het verkeer zouden kunnen bewegen.

Er worden aan de technologie immers bijzonder veel vereisten gesteld. Niet alleen moet de auto over de technologie beschikken om op een perfecte manier een uitgestippeld parcours te volgen, maar hij moet rekening houden met het gedrag van andere weggebruikers, de impact van weersomstandigheden en onvoorziene incidenten.

Voor de autonome wagen op de markt kan worden gebracht, moet bovendien ook het publiek van de deugdelijkheid en betrouwbaarheid van de technologie worden overtuigd.

Autopilot

De woorden van Musk laten echter verstaan dat Tesla alvast verwacht dat de technologie snel op punt zal kunnen worden gesteld. Momenteel maakt Tesla gebruik van Autopilot, een technologie die de bestuurder assistentie verleent. Autopilot situeert zich op het gebied van autonomie tussen het tweede en derde niveau.

Musk benadrukte verder dat Tesla momenteel ook werkt aan de ontwikkeling van koelsystemen om het gebruik van geavanceerde computers in auto’s mogelijk te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20