Amazon zet ambities rond zelfrijdende wagens kracht bij met overname Amerikaanse start-up

De technologiegigant Amazon neemt het Californische Zoox over, een start-up die zich bezighoudt met technologie voor zelfrijdende wagens. Over de prijs wordt niet gecommuniceerd, maar in de wandelgangen klinkt het dat de deal meer dan 1 miljard dollar waard is.

Zoox bestaat sinds 2014 en bouwt naar eigen zeggen ‘zelfrijdende mobiliteit van nul af aan’. Het heeft wel al een tumultueuze geschiedenis achter de rug. In 2018 moest oprichter en CEO Tim Kentley-Klay om onbekende redenen opstappen en even later kwam het bedrijf in aanvaring met concurrent Tesla omdat het bedrijfsgeheimen zou gestolen hebben.

In april moest Zoox ook 100 mensen, of 10 procent van zijn personeelsbestand, ontslaan. Vorige maand doken de eerste geruchten op over een mogelijke overname door Amazon. Bij zijn laatste kapitaalronde twee jaar geleden werd Zoox gewaardeerd op 3,2 miljard dollar.

Eerste overname in zelfrijdende mobiliteit

Amazon is al langer bezig met zelfrijdende wagens. Het probeert zijn vrachtwagens zoveel mogelijk te vervangen door zelfrijdende voertuigen en investeerde al in de start-ups Rivian en Aurora, die allebei met elektrische en zelfrijdende wagens bezig zijn. Zoox is wel het eerste autobedrijf dat Amazon effectief koopt.

Zoox is tevreden met de overname. ‘De steun van Amazon zal onze missie om veilig, schoon en aangenaam transport op de markt te brengen versnellen’, klinkt het in een persbericht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20