Amazon in onderhandeling met autostart-up Zoox

Amazon is in gesprek met Zoox, dat is een start-up die zich bezighoudt met zelfrijdende wagens, weet The Financial Times. Het zou de eerste keer zijn dat Amazon een start-up rond zelfrijdende wagens opkoopt.

Zoox bestaat al sinds 2014 en tikt alvast drie cruciale vakjes aan in het zelfrijdende auto-systeem. Zo heeft het bedrijf alvast een zelfrijdend besturingssysteem uitgedoktert, heeft het een taxi-netwerk uitgebouwd en bestaat er een wagen die op dat systeem rijdt die op grote schaal gebouwd kan worden.

Geen kapitaal, geen partner

Dat ook effectief omzetten in een hele schare aan zelfrijdende autos vereist natuurlijk kapitaal. Zoox heeft daarvoor nog geen partner gevonden. Anderen deden hen dat wel voor, zoals Cruise, dat gefinancierd wordt door GM. Argo AI haalt het geld dan weer bij Volkswagen. Zoox heeft echter geen autoproducent gevonden om het project te steunen.

Vorige maand moest Zoox nog 100 werknemers, dat is 10 procent van het personeelsbestand, ontslaan. Amazon van zijn kant, heeft dan weer geïnvesteerd in Aurora, dat is een wagen start-up die geleid wordt door een ex-topman bij Waymo. Bij de eerste kapitaalronde voor Aurora was Amazon hoofdinvesteerder.

Toyota

De oorspronkelijke testvloot van Zoox bestond uit Toyota Highlanders, maar er zou een nieuw model zijn dat nog niet aan het grote publiek is voorgesteld. Die wagens zouden geen stuur meer hebben en geen pedalen. Zoox zou die wagen in 2021 op de baan zetten.

Twee jaar geleden werd de start-up gewaardeerd op 3,2 miljard dollar of 2,9 miljard euro, na een kapitaalronde van 500 miljoen dollar. Het bedrijf haalde dat bedrag toen op bij durfkapitalist Breyer Capital.

Waarde van Zoox

Analisten zeggen aan The Financial Times en The Wall Street Journal dat Zoox, dat ooit ook in vergevorderde gesprekken was met Toyota, liever op eigen benen blijft staan. Nog volgens experts heeft het prijskaartje dat Amazon voor ogen heeft, daar iets mee te maken. Het bedrijf van Bezos zou, maar dat is speculatie, 1,1 miljard dollar over hebben voor Zoox. Noch Amazon noch Zoox hebben commentaar gegeven op de geruchten over een overname.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20