Daar is de eerste verhoging van de spaarrente al: zullen ook de andere banken volgen?

De internetbank NIBC Direct verhoogt op 13 juli de spaarrente op de Getrouwheidsrekening van 0,15 naar 0,2 procent. Het is daarmee de eerste bank die de spaarrente optrekt sinds de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat ze deze maand de rente zal verhogen.

De bestuursleden van de ECB komen op 21 juli samen om het rentebeleid te bespreken. Het staat nu al vast dat Christine Lagarde, voorzitter van de centrale bank, na die vergadering een renteverhoging zal aankondigen. Naar alle waarschijnlijkheid komt ze naar buiten met een verhoging met 25 basispunten. Sommige analisten sluiten een verrassing niet uit: een renteverhoging met 50 basispunten. Volgens hen wordt Lagarde door de hoge inflatie gedwongen om harder aan de handrem te trekken.

Sparen aantrekkelijker maken

Op dit moment moeten de banken nog een strafrente van 0,5 procent betalen als ze geld stallen in Frankfurt, de thuisbasis van de ECB. Het is dus niet interessant voor hen om veel spaargeld aan te trekken. Bovendien kunnen ze nog altijd gratis geld lenen bij de toezichthouder.

De ECB wil met een renteverhoging hoe dan ook sparen aantrekkelijker maken en het prijskaartje van een lening optrekken. Op die manier stroomt er minder geld naar de economie, en kan de inflatie afkoelen. NIBC Direct lijkt alvast te willen inspelen op wat de toekomst brengen zal. De internetbank verhoogt op 13 juli de getrouwheidspremie op de Getrouwheidsrekening van 0,1 naar 0,15 procent. De basisrente blijft 0,05 procent. Het gaat hier dus om een bescheiden stijging.

NIBC Direct is daarmee de eerste bank die de rente verhoogt sinds de aankondiging van de ECB dat ze de voet op de rempedaal zal zetten. ING en KBC nemen in september dan weer afscheid van de beperkingen voor particulieren met veel spaargeld of rechtspersonen en ondernemingen. Bij ING moeten de klanten momenteel een negatieve rente betalen als ze meer dan 500.000 euro op een spaarboekje hebben staan. KBC hanteert enkel een negatieve rentevoet voor rechtspersonen en ondernemingen.

Volgen andere banken?

Zullen nog banken in de voetsporen van NIBC Direct treden? Die kans lijkt ons eerder klein. KBC merkt in een reactie tegenover Spaargids.be op dat de depositorente bij de ECB vandaag nog altijd -0,5 procent bedraagt. “Ten opzichte van de minimumrente van 0,11 procent is er dus een verschil van 61 basispunten”, klinkt het.

Het is niet uitgesloten dat sommige banken de komende maanden uitpakken met aantrekkelijke tarieven om nieuwe spaarders aan te trekken. Santander Consumer Bank, de Belgische tak van de gelijknamige Spaanse bankgroep, heeft eerder dit jaar bijvoorbeeld een nieuwe spaarrekening gelanceerd: de Vision Max. Op dat spaarboekje krijg je een spaarrente van 0,65 procent, het hoogste tarief op de Belgische markt. Die rente geldt enkel voor inlagen tussen 125.000 euro en 200.000 euro. Wie minder dan 125.000 euro of meer dan 200.000 euro op zijn rekening heeft staan, ziet de basisrente dalen tot 0,05 procent.

(as)

Meer