Europese Centrale Bank opent de deur voor een renteverhoging met 50 basispunten deze maand

Het is niet uitgesloten dat de Europese Centrale Bank (ECB) deze maand de rente met 50 basispunten zal verhogen. Dat staat te lezen in notulen van de jongste rentevergadering. De aanhoudend hoge inflatie zet de toezichthouder onder druk om sneller aan de handrem te trekken.

Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, kondigde na de rentevergadering in juni aan dat er hoe dan ook een renteverhoging op de planning staat deze maand. Dat werd nogmaals bevestigd tijdens het zomerforum van de Europese toezichthouder in het Portugese Sintra.

25 of 50 basispunten?

Lagarde heeft al meermaals benadrukt dat ze voorstander is van een geleidelijke verhoging van de rente. Dat impliceert dat haar voorkeur uitgaat naar een verhoging met 25 basispunten. Maar de inflatie in de eurozone zet de voorzitter en haar collega’s onder druk om de rente op te trekken met 50 basispunten. Het leven in de monetaire unie is vorige maand 8,6 procent duurder geworden. In sommige lidstaten was er zelfs sprake van een inflatie van minstens 20 procent.

Verschillende bestuursleden van de ECB, waaronder de Letse bestuurder Martins Kazaks, hebben al aangegeven voorstander te zijn van zo’n verhoging. “Als we zien dat de situatie is verslechterd, dat de inflatie hoog is en de inflatieverwachtingen pessimistisch zijn, dan zou het naar mijn mening een verstandige keuze zijn om zo’n verhoging naar voren te schuiven”, liet hij in juni weten.

In de notulen van de jongste rentevergadering staat te lezen dat zo’n forse verhoging zeker niet is uitgesloten. Verschillende bestuursleden stelden tijdens de bijeenkomst in juni dat het noodzakelijk is om sneller dan eerder gedacht tot een monetaire normalisatie over te gaan.

Pariteit met de dollar

Carsten Brzeski, econoom bij ING, verwacht dat de ECB nog altijd zal kiezen voor een verhoging met 25 basispunten, maar hij sluit een verrassing niet uit. “De haviken (bestuursleden voor een verstrakking van het geldbeleid zijn, red.) zullen oproepen om de rente sneller te verhogen”, merkt hij op. “Zij willen het beleid zo snel mogelijk normaliseren.”

“Ook het feit dat de euro richting pariteit met de dollar sluipt, zet de haviken aan om een verhoging met 50 basispunten te bepleiten”, vervolgt hij. Een forsere renteverhoging kan wat druk van de ketel halen. Beleggers vluchten naar de Verenigde Staten omdat onder meer de rente daar hoger ligt. De Federal Reserve heeft dit jaar al meermaals de rente opgetrokken. Na de vergadering in juni kondigde Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zelfs een verhoging met 75 basispunten aan.

Brzeski verwijst in zijn analyse ook naar die vergadering: “Vergeet niet dat er slechts één artikel in de Wall Street Journal nodig was enkele dagen voor de laatste Fed-vergadering om de marktverwachtingen snel om te buigen van een renteverhoging met 50 basispunten naar een met 75 basispunten.”

(lb)

Meer