Nieuw spaarboekje heeft meteen de hoogste rente op de Belgische markt

Santander Consumer Bank, de Belgische tak van de gelijknamige Spaanse bankgroep, heeft een nieuw spaarboekje gelanceerd. De rente klopt die van alle andere spaarboekjes in ons land, maar is te laag om je koopkracht te beschermen tegen de hoge inflatie.

De afgelopen maanden werden de Belgische spaarders opnieuw om de oren geslagen met renteverlagingen. Sommige banken hebben zelfs uitgepakt met extra beperkingen om de rente dieper te laten zakken dan 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor gereglementeerde spaarboekjes.

5 basispunten beter

Wie zoekt naar een hogere spaarrente, zal die niet vinden bij de traditionele banken. Het merendeel van de hoogrentende spaarboekjes is in handen van de internetbanken. Santander is één van die banken. Die bank heeft nu een nieuw spaarboekje gelanceerd met een rente van 0,65 procent, bestaande uit een basisrente van 0,25 procent en een getrouwheidspremie van 0,4 procent. De spaarrekening heeft de naam Vision Max gekregen.

De aankondiging komt ietwat als een verrassing. De Belgische tak van de Spaanse bankgroep had immers al het meest lucratieve spaarboekje op de markt: Vision+. Op dat spaarboekje krijg je een rente van 0,6 procent. Santander Consumer Bank doet het dus met het nieuwe spaarboekje vijf basispunten beter.

Enkele voorwaarden

Net zoals bij veel andere hoogrentende spaarrekeningen gaat Vision Max gepaard met enkele voorwaarden. De spaarrente van 0,65 procent geldt enkel voor inlages tussen 125.000 euro en 200.000 euro. Wie minder dan 125.000 euro of meer dan 200.000 euro op zijn rekening heeft staan, ziet de basisrente dalen tot 0,05 procent. Daarmee wordt het totaalrendement afgezwakt tot 0,45 procent.

Het is niet de eerste keer dat Santander uitpakt met een opvallende geste voor de spaarders. In het najaar van 2020 heeft de bank de spaarrente op de spaarboekjes verhoogd. De rente op de spaarrekening Vision+ werd toen verhoogd van 0,5 tot 0,6 procent.

Een rente van 0,65 procent is weliswaar niet voldoende om je koopkracht te beschermen. De Belgische inflatie kwam in januari uit op 7,59 procent (op jaarbasis). Dat vertaalt zich dus naar een koopkrachtverlies van 6,94 procent. Wie zijn geld parkeert op een traditioneel spaarboekje ziet het verlies toenemen tot 7,48 procent.

(fjc)

Meer