Meer en meer banken leggen hun spaarders restricties op om zo minder dan 0,11 procent spaarrente te moeten uitkeren

BNP Paribas Fortis plaatst een limiet op hoeveel spaaropbrengsten hun vermogende klanten kunnen opstrijken. Wie meer dan 250.000 euro op zijn spaarboekje heeft, zal geen spaarvergoeding meer ontvangen op het kapitaal boven dat plafondbedrag. De grootbank treedt daarmee in de voetsporen van onder meer ING.

Het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vergaande gevolgen voor de winstmarge van de banken. Door de lage rente droogt één van hun belangrijkste inkomstenbronnen – het omzetten van spaardeposito’s in kredieten – op.

Daar komt nog eens bij dat de banken in ons land een rente van minimaal 0,11 procent moeten betalen op kapitaal dat op een gereglementeerd spaarboekje staat. De banken hebben al meermaals kritiek geuit op die verplichting. Wat de banken ook zuur opbreekt: ze moeten het overtollige spaarkapitaal parkeren bij de ECB, waar ze een strafrente van 0,5 procent moeten betalen.

Minimumrente omzeilen

Dat heeft ertoe geleid dat de Belgische banken met creatieve oplossingen op de proppen komen om de spaarrente alsnog dieper te laten zakken. Zo heeft Triodos Bank in 2020 bijvoorbeeld beslist om de gereglementeerde spaarboekjes te vervangen door niet-gereglementeerde varianten. Bij dergelijke spaarboekjes geldt de verplichting om minstens een rente van 0,11 procent uit te betalen niet.

De grootbank ING gooide het dan weer over een andere boeg. Zodra een spaarder bij die bank meer dan 250.000 euro op een spaarboekje heeft staan, verplaatst ING de deposito’s boven dat plafondbedrag naar een zichtrekening, waar de spaarder geen vergoeding krijgt voor zijn spaarinspanningen. Daar geldt opnieuw een drempel van 250.000 euro: wie meer heeft, zal op het extra bedrag een strafrente van 0,5 procent moeten betalen.

Ook ABN AMRO en Puilaetco hebben soortgelijke restricties ingevoerd. Argenta rekent sinds september een strafrente aan van 0,4 procent aan bedrijfsklanten die meer dan 500.000 euro op een spaarboekje parkeren.

BNP Paribas Fortis volgt

Vanaf 1 april limiteert ook BNP Paribas Fortis de spaarvergoedingen die hun klanten ontvangen. Dat meldt de bank in een persbericht. De klanten van de grootbank zullen vanaf dan een deel van hun deposito’s naar een niet-gereglementeerde spaarrekening zien verplaatst worden als ze meer dan 250.000 euro op hun spaarboekje hebben staan, naar het voorbeeld van ING.

Op dat spaarboekje moet er vooralsnog geen strafrente betaald worden. De bank is wel vrij om de rente op eender welk moment naar boven of naar beneden bij te stellen. Het is dus niet uitgesloten dat BNP Paribas Fortis later beslist om de rente onder 0 procent te laten zakken.

De nieuwe maatregel geldt ook voor de gereglementeerde spaarboekjes van de dochterbanken Fintro en Hello Bank.

“Voor meer dan 99 procent van de klanten van BNP Paribas Fortis, Hello bank! en Fintro heeft deze maatregel geen impact”, laat de bank weten in een persbericht. “De klanten die wel betrokken zijn, zullen proactief gecontacteerd worden met een voorstel voor een analyse van hun financiële situatie en, indien zij dat wensen, bij het vinden van passende alternatieve oplossingen.”

Één gereglementeerde spaarrekening per persoon

Door de nieuwe maatregel zal elke klant bij BNP Paribas Fortis voortaan ook maar één gereglementeerde rekening kunnen bezitten. Een klant kan alleen nog meerdere gereglementeerde spaarrekeningen openen indien elk van die rekeningen een verschillend houderschap heeft.

“Deze beperking van het aantal rekeningen is niet van toepassing op de gereglementeerde spaarrekeningen die al voor 17 januari 2022 zijn geopend. Na die datum zullen die bestaande rekeningen echter wel in aanmerking worden genomen bij het aanvragen van een nieuwe gereglementeerde spaarrekening”, voegt BNP Paribas Fortis er wel aan toe.

Ondertussen wordt het voor de Belgische spaarder almaar moeilijker om een lucratief spaarboekje te vinden. In het najaar van 2021 is het laatste spaarboekje dat gepaard ging met een rente van minstens 1 procent verdwenen.

Op dit moment krijg je de hoogste spaarrente op de rekening Maandsparen Max van de internetbank MeDirect. Die rente bedraagt momenteel 0,7 procent. Dat is weliswaar ruimschoots onvoldoende om het hoofd te bieden aan de inflatie. De Belgische inflatie kwam in december uit op 5,71 procent.

(evb)

Meer