België heeft niet langer een spaarboekje waarop je een rente krijgt van minstens 1 procent

De internetbank Aion Bank heeft gesleuteld aan de rente op de Extended Spaarrekening. Door die renteverlaging verdwijnt het laatste spaarboekje in ons land met een rente van minstens 1 procent.

Waarom is dit belangrijk?

Wie zijn geld parkeert op een spaarboekje, krijgt daarvoor een vergoeding in de vorm van een spaarrente. De afgelopen jaren hebben nagenoeg alle banken in ons land die rente gevoelig verlaagd, waardoor je bij veel banken tevreden moet zijn met een rente van 0,11 procent. Bij sommige spelers krijg je zelfs geen rente meer.

De neobank Aion Bank zette in 2020 voet aan wal in ons land. De bank trok toen meteen alle aandacht naar zich toe door uit te pakken met een spaarboekje waarop je een rente kreeg van 1 procent. Voorwaarde was wel dat je een Premium lidmaatschap afsloot bij de bank. Prijskaartje: 19 euro per maand. Achteraf besloot de bank om het spaarboekje ook aan te bieden aan mensen met een Light lidmaatschap. Met een bijdrage van 3,9 euro is die formule goedkoper dan het Premium lidmaatschap.

Gevoelige renteverlaging

Na meer dan één jaar een rente van 1 procent te kunnen aanhouden, ondanks het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), moet de neobank alsnog het mes zetten in de rente op de Extended Spaarrekening. Het is meteen ook een gevoelige verlaging. Aion Bank halveert de spaarrente tot 0,5 procent. De getrouwheidspremie bedraagt voortaan 0,4 procent en de basisrente 0,1 procent. Daarmee heeft de internetbank weliswaar nog altijd één van de meest lucratieve spaarrekeningen op de markt. Al moet de bank nu wel drie banken laten voorgaan.

Maandsparen Max van MeDirect geeft een rente van 0,7 procent en de spaarrekening Vision+ van Santander Consumer Bank gaat gepaard met een rente van 0,6 procent. De Cocoon Spaarrekening van bpost bank staat nu op de derde plaats met een spaarrente van 0,55 procent. Die tarieven zijn een veelvoud van wat je krijgt op de spaarformules bij de traditionele banken. Bij het merendeel van die spelers moet je tevreden zijn met een rente van 0,11 procent. Sommige financiële instellingen duiken zelfs onder die grens.

Voordeel internetbanken

Waarom krijg je bij internetbanken doorgaans een hogere rente? Het is voor die banken nu eenmaal eenvoudiger om uit te pakken met hogere rentetarieven. Om te beginnen hebben ze minder kosten dan de traditionele financiële instellingen. Denk onder meer aan kantoor- en personeelskosten. Daarenboven moeten ze opbotsen tegen de gevestigde waarden in ons land. Om dat te doen proberen ze nieuwe klanten aan te trekken door onder meer hogere spaarrentes aan te bieden. Ze proberen die tarieven dan ook zo lang mogelijk aan te houden.

Als we kijken naar de vijf meest lucratieve spaarboekjes op de markt, zien we dat vier van die spaarboekjes in handen zijn van banken die weinig of geen fysieke kantoren hebben in ons land. Bpost bank is hier de uitzondering op de regel. Op de vijfde plaats staat de spaarrekening Vision van Santander Consumer Bank. Op dat spaarboekje krijg je een rente van 0,35 procent.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20