Torenhoge inflatie vreet aan je spaargeld: deze belegging kan volgens Aion Bank een alternatief zijn

Spaarders zitten met de handen in het haar. Door de snelle prijsstijgingen wordt hun spaargeld almaar minder waard qua koopkracht. Een belegging in aandelen is evenmin zorgeloos, gezien de moeilijke weken op de beurzen. Waar moet je dan met je geld naartoe?

Omdat Aion vermoedt dat veel Belgen met zulke vragen zitten, stelde de digitale challengerbank een beleggingsproduct samen die volgens country manager Kim Van Esbroeck een antwoord kan bieden. De onderliggende gedachte is dat de hoge inflatie (2,86 procent in Belgiê vorig maand), die aangevuurd wordt door de uit de pan rijzende energieprijzen, niet meteen zal verdwijnen. “We wilden een simpel product dat laagdrempelig is voor spaarders die op zoek zijn hogere opbrengsten.”

Het gaat om een portefeuille die uit drie trackers of ETF’s (Exchange Traded Funds) bestaat. Dat zijn beursgenoteeerde schaduwfondsen die niets anders doen dan een bepaalde effectenkorf of grondstoffenprijs zo nauwkeurig mogelijk schaduwen of “tracken“, waardoor de koersevolutie identiek is.

  • De eerste tracker (54 procent van de portefeuille) volgt inflatiegelinkte staatsobligaties van veilig geachte landen (zoals de VS, Canada, het VK, Duitsland of Frankrijk)
  • De tweede (16 procent) volgt bedrijfsobligaties van multinationals als Microsoft of Deutsche Telekom.
  • De derde (30 procent) volgt niet de obligaties, maar de aandelen van grote multinationals, waaronder Apple, Nike en Coca-Cola.

De portefeuille kreeg de naam “Inflation Shield”. De bescherming tegen inflatie is evenwel niet gegarandeerd, want het blijft een beleggingsproduct, en geen spaarproduct met rendementsgarantie. “Door het grote gewicht van de inflatiegerelateerde staatsobligaties is er wel een groot stuk bescherming ingebouwd”, zegt Van Esbroeck daarover. “Dit beleggingsproduct is daarmee de beste manier om de inflatie te volgen.”

ETF’s in opmars

ETF-beleggen is een onderdeel van het Premium lidmaatschap bij Aion (19 euro per maand) en geeft beleggers volgens de bank toegang tot wereldwijde markten zonder extra vergoedingen of commissies.

Aion, dat 46.000 klanten telt, zegt dat de belangstelling voor portefeuilles op basis van ETF’s exponentieel toeneemt. Ook andere spelers, zoals onlinebroker Bux, zien een spectaculaire stijging in de belangstelling voor zulke trackers.

Dat er almaar meer challengers – van Bux over NewB tot eerder deze week Banx – bijkomen in het veld van sparen en beleggen, deert Van Esbroeck overigens niet. “Elk van de spelers heeft zijn specifieke positionering. Het is daardoor perfect mogelijk om complementair aan elkaar waarde aan te bieden. Het is ook al langer zo dat een doorsnee Belgisch gezin bij meerdere banken zit.”

(bzg)

Meer