Proximus en Belfius lanceren Banx, een smartphone-app voor “duurzaam en traag bankieren”

Proximus en Belfius hebben dinsdag hun gezamenlijke project Banx voorgesteld. Dat is een smartphone-app voor “duurzaam en traag bankieren”.

Het moet gezegd, de marketeers van Proximus en Belfius kan je geen gebrek aan durf verwijten. Want in deze tijden van instant communicatie een bank-app lanceren onder de hashtag #slowbanking lijkt niet vanzelfsprekend. Maar wat bedoelen ze daarmee precies?

De nieuwe speler wil “een volledig digitale en Belgische bankervaring” combineren met “het aanmoedigen van duurzame keuzes”, klinkt het. Zo wil de app de gebruikers tools geven om de CO2-voetafdruk van hun aankoopgedrag te meten en hen stimuleren om bewuster te kopen. “Banx creëert hiermee een nieuwe beweging: slow banking“, zegt Tom Discart, de projectleider voor Banx bij Proximus, in een persbericht.

Åland Index

Voor de uitwerking van dat CO2-dashboard ging Proximus een partnership aan met het Zweedse Doconomy. Het maakt gebruik van de Åland Index, een globale standaard die gebruikt wordt om de klimaatimpact te meten.

Gebruikers zullen via het dashboard hun aankopen beter begrijpen en inzicht krijgen in hoe duurzaam hun koopgedrag effectief is. Banx-klanten krijgen hun ecologische voetafdruk, uitgedrukt in kilogram CO2, te zien in de app.

2 formules

En de bankdienst zelf? De klanten kunnen kiezen uit 2 formules:

  • Essential: een gratis formule met 1 rekeningnummer en 1 contactloze debetkaart. Als extra optie genieten gebruikers van 1 debetkaart van Mastercard voor 1 euro per maand.
  • Premium (6,5 euro per maand): 2 individuele en 1 gemeenschappelijke rekening, tot 4 contactloze debetkaarten en tot 4 contactloze Mastercard debetkaarten met aankoopbescherming en garantieverlenging van 1 jaar.

Het duurzaamheidsaspect wordt doorgetrokken naar andere bankdiensten en het getrouwheidsprogramma:

  • Mogelijkheid tot beleggen in duurzame fondsen.
  • Elke nieuwe klant krijgt dankzij de partners Natuurpunt en Natagora bij Banx de keuze om een boom te planten of een duurzaam project te steunen.
  • Trouwe klanten worden beloond met punten bij elk gebruik van de app, die vervolgens ingeruild kunnen worden voor kortingen bij een van de ecologische partners.

Wat voorafging: Belfius en Proximus bouwen puur digitale bank

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20