Duitsland wordt centrum van Europese batterijproductie

Tegen eind dit decennium zal Duitsland de grootste producent van batterijcellen in Europa zijn geworden. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de Fraunhofer Gesellschaft. De onderzoekers voorspellen dat Duitsland op dat ogenblik in de productie van batterijcellen ongeveer een kwart van de totale Europese capaciteit zal laten optekenen.

Uit de studie, gebaseerd op een analyse van meer dan veertig bedrijven uit de hele wereld die batterijfabrieken willen opstarten, blijkt vaak een opmerkelijke interesse in Europa, waar de sector zich volgens de onderzoekers de volgende jaren dan ook aan een sterke groei mag verwachten.

Vertienvoudiging

“Uit de analyse bleek dat de Europese productiecapaciteit midden dit decennium een niveau van meer dan 500 gigawattuur zal bereiken”, zegt onderzoeksleider Lukas Weymann, energiespecialist aan het Institute for Systems and Innovation Research van de Fraunhofer Gesellschaft.

“Dat betekent een verviervoudiging tegenover de capaciteit die momenteel in Europa kan worden aangeboden. Tegen het einde van dit decennium mag zelfs een vertienvoudiging tot maximaal 1,5 terawattuur worden verwacht.”

“Dit zou betekenen dat tegen het einde van dit decennium ongeveer een kwart van de wereldwijd aangekondigde productiecapaciteit zich wellicht in Europa zal bevinden ”, merkt Lukas Weymann daarbij op.

“Eveneens volgens de analyse zou echter op dat ogenblik ongeveer 400 gigawattuur in nieuwe productiefaciliteiten in Duitsland kunnen worden opgewekt. Daarmee zou dat land meer dan een kwart van de totale Europese capaciteit herbergen en meteen ook de grootste Europese producent van batterijcellen worden.”

Europese producenten

“Er kon in Duitsland recent al een bijzonder sterke toename van de productiecapaciteit worden opgemerkt”, verduidelijkt Weymann. “Met een niveau van 1,5 terawattuur zal echter een opmerkelijke mijlpaal worden gehaald.”

De onderzoeker voegt er nog aan toe dat de snelle Europese groei grotendeels door bedrijven uit de eigen regio zal worden gedragen. Een voorbeeld daarvan is de Zweedse batterijfabrikant Northvolt, die de start van een productie in Heide, in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, heeft aangekondigd. Daar zouden jaarlijks batterijcellen voor een miljoen elektrische wagens worden gebouwd.

Maar ook autobouwers tonen voor de sector een grote interesse. Het Duitse autoconcern Volkswagen Group heeft recent de eerste steen gelegd voor de bouw van een batterijfabriek in Salzgitter in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Hier wordt gewag gemaakt van een half miljoen wagens per jaar.

Een reeks Aziatische en Amerikaanse bedrijven hebben eveneens aangekondigd een productie in Duitsland te willen opstarten. Projecten van een aantal investeerders uit andere regio’s zouden ook elders in Europa mogelijkheden voor een batterijproductie zoeken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20