Batterijwagens kunnen al een op tien Europese chauffeurs verleiden

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden in de Europese Unie 224.145 nieuwe elektrische wagens (BEV) – uitsluitend door batterijen gevoed – verkocht. Dat komt neer op een stijging met 53,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit een rapport van de European Automobile Manufacturers Association (Acea).

In totaal hadden BEV-modellen een aandeel van 10 procent in de totale Europese verkoop, zegt de Europese autokoepel. Daarmee werd deze categorie ook populairder dan de plugin hybride types (PHEV), die een marktaandeel van 8,9 procent lieten optekenen.

De cijfers tonen volgens Acea duidelijk aan dat elektrische wagens in de Europese Unie snel aan populariteit winnen. In een aantal nationale markten kon zelfs van een explosieve groei gewag worden gemaakt. De sterkste stijging werd opgetekend in Roemenië, waar de verkoop een toename met 408 procent zag.

Op de belangrijkste Europese automarkten werd de grootste groei geregistreerd in Spanje (110,3 procent), gevolgd door Frankrijk (42,7 procent) en Duitsland (29,3 procent). Italië was binnen de Europese Unie de enige markt waar een daling – 14,9 procent – moest worden gemeld.

Hybride

Bij de verkoop van plugin hybride elektrische wagens moest een achteruitgang met 5,3 procent worden gemeld. Er zijn wel grote verschillen per land.

Onder meer in Duitsland en Frankrijk werd een verlies met respectievelijk 13,2 procent en 6,1 procent gemeld, terwijl op markten zoals Spanje en Italië nog altijd een sterke groei met respectievelijk 46,3 procent en 18,9 procent werd genoteerd.

Ondanks de dalende verkoop konden plugin hybride elektrische wagens hun Europees marktaandeel het voorbije kwartaal echter nog wel uitbreiden. Dat was te danken aan de terugval op de markt van de verbrandingsmotoren, waar nog een sterkere daling in de afzet moest worden vastgesteld.

Hybride elektrische wagens (HEV) vertegenwoordigden met een verkoop van 563.030 exemplaren tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een marktaandeel van 25,1 procent, tegenover 20,9 procent tijdens de eerste drie maanden vorig jaar. Op alle markten, met uitzondering van Italië, kon een groei worden opgetekend. 

Diesel en benzine

Auto’s met verbrandingsmotoren – op basis van diesel en benzine – lieten nog een marktaandeel van 52,8 procent optekenen. Bij diesel was er sprake van een inkrimping met 33,2 procent tot 378.009 exemplaren.

Ook benzine werd met een verdere inkrimping geconfronteerd. Met een verkoop van 808.039 eenheden was er hier nog sprake van een marktaandeel van 36 procent, tegenover 40,8 procent het eerste kwartaal vorig jaar. Benzine blijft echter nog wel altijd de populairste sector van de Europese automarkt.

Opmerkelijk was anderzijds ook de aanzienlijke opstoot bij de verkoop van wagens op vloeibaar gemaakt petroleumgas (lpg), waar een stijging met 48,6 procent tot 67.717 exemplaren werd gemeld.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20