In Noorwegen behoort het rijk van diesel- en benzinewagens al nagenoeg tot het verleden

In Noorwegen hadden elektrische wagens al een aandeel van bijna twee derde in de totale verkoop van nieuwe auto’s vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Norwegian Road Federation (NRF). De Amerikaanse autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, wierp zich daarbij op als het meest populaire automerk op de Noorse markt.

Daarmee zorgde Tesla volgens de sectorfederatie opnieuw voor een wereldprimeur. Het is de eerste keer dat een fabrikant van elektrische wagens op een nationale markt een jaar als lijstaanvoerder kan afsluiten.

Bruggenhoofd

In geen enkel land in de wereld kunnen de fabrikanten van elektrische wagens op een groter marktaandeel rekenen dan in Noorwegen, een natie met 5,4 miljoen inwoners. Noorwegen streeft ernaar om als eerste land aan de verkoop van verbrandingsmotoren een einde te maken.

De welvarende bevolking van het Scandinavische land wordt door nieuwe fabrikanten van elektrische wagens, zoals het Chinese Nio en het Zweedse Polestar, dan ook bestempeld als een bruggenhoofd om nieuwe markten te betreden.

Het olieproducerende Noorwegen heeft de overstap naar emissievrije auto’s aangemoedigd door elektrische voertuigen op batterijen vrij te stellen van belastingen op verbrandingsmotoren. Dit fiscale voordeel zal naar verwachting het aandeel van elektrische wagens verder doen stijgen. Het land wil tegen het midden van dit decennium de verkoop van wagens met verbrandingsmotoren stoppen.

Tesla boven

In Noorwegen werden vorig jaar 176.276 nieuwe auto’s verkocht. Dat was 25 procent meer dan het jaar voordien. Het marktaandeel van de volledig elektrische auto’s liep daarbij van 54 procent naar 65 procent op.

Tesla had vorig jaar in de totale Noorse autoverkoop een aandeel van 11,6 procent. Daarmee voerde het merk voor de eerste keer de jaarlijkse verkooplijst aan, gevolgd door de Duitse fabrikant Volkswagen (9,6 procent). 

Het Model 3 van Tesla wist zich bovendien tot het meest populaire type op de Noorse markt te laten kronen, gevolgd door de hybride RAV4 van Toyota, de enige auto in de top tien van het land die nog met een verbrandingsmotor was uitgerust. De ID.4 van Volkswagen eindigde op de derde plaats.

Vertegenwoordigers van de industrie stelden te verwachten dat elektrische voertuigen in Noorwegen dit jaar meer dan 80 procent van de verkoop van nieuwe wagens zal vertegenwoordigen. Wel wordt gewaarschuwd dat problemen met de toeleveringsketen de verdere groei zou kunnen vertragen.

Gederfde inkomsten

De fiscale kortingen hebben Noorwegen weliswaar in staat gesteld de uitstoot van broeikasgassen te beperken, maar de maatregelen hebben de Noorse overheid vorig jaar wel 30 miljard Noorse kronen (3,41 miljard dollar) aan gederfde inkomsten gekost.

Daarom is de centrumlinkse regering van het land van plan om vanaf volgend jaar geleidelijk de duurste elektrische auto’s opnieuw te belasten. Dit jaar al zullen de belastingen op wagens op benzine, diesel en hybride systemen worden opgevoerd.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20