Duits familiebedrijf wil zelf raketten de ruimte insturen

Raketten afvuren is niet langer een zaak voor NASA of SpaceX. Ook een Europese multinational, OHB, mikt nu op een eigen lanceerplatform.

OHB, een multinational met hoofdzetel in Duitsland, maakt al jaren satellieten en nu willen ze die ook zelf kunnen afvuren. Dat is volgens Marco en Christa Fuchs, die aan het hoofd van OHB staan, een logische volgende stap voor het bedrijf dat al satellieten maakt sinds de jaren tachtig.

Eigen raketten betekent tijdswinst

Daarmee gaat OHS in competitie met SpaceX, NASA, Ariane en zelfs Boeing. Die zijn nu de logische keuze om satellieten in een baan rond de aarde te brengen. Omdat zij de eigenaar zijn van de lanceerplatforms, worden kleine projecten van bedrijven als OHS achteraan de prioriteitenlijst gezet, ten voordele van lucratievere lanceringen. Om die wachtlijsten te omzeilen, willen de Duitsers nu eigen raketten bouwen.

Marco Fuchs, CEO van OHB.

Het potentieel is gigantisch: de laatste jaren is de markt voor satellieten verviervoudigd. Omdat ook het dataverkeer is gestegen, een trend die niet snel zal omslaan, worden satellieten nog belangrijker. Om die zelf de lucht in te kunnen sturen, heeft OHB echter eigen, nieuwe technologie nodig.

Kleinere satellieten voor kleine raketten

Daarom werken de Duitsers nu in Augsburg aan minilaunchers. Die kleinere raketten zouden payloads van tweehonderd kilo de ruimte in moeten brengen en de satellieten ook meteen in de juiste baan droppen.

De nieuwe, kleinere satellieten die OHB daarvoor nodig heeft, ontwikkelen ze ook zelf. Die satellieten doen alles van weerdata verzamelen tot militaire verkenningsmissies uitvoeren.

Raketbasis

Het plan van OHB heeft een grote kans van slagen, ze hebben ervaring in de ruimte door als onderaannemer te werken voor Ariane. Ariane is de partner van het Europese Ruimteprogramma ESA, dat een ruimtebasis in Frans-Guinea heeft.

Om zelf raketten te lanceren, kijken de Duitsers naar mogelijkheden voor een ruimtebasis in Noorwegen, Schotland en Zweden. OHB mikt op een eerste vlucht in 2022.

Meer