Musk stuurt eerste tweet via eigen Starlink-satelliet

Starlink, het satellietproject van Elon Musk, werkt. Dat beweert Musk zelf via een eerste, succesvolle tweet.

Een tweet van Elon Musk verraadt dat de eerste satellieten van het Starlink-project operationeel zijn. ‘Ik stuur deze tweet door de ruimte via een Starlink-satelliet’, verscheen er op Musks Twitter rond zeven uur deze ochtend, onze tijd.

Of dat ook meteen bewijst dat de Starlink-satellieten ook effectief werken, staat daarmee niet vast. Maar dat is duidelijk wel de bedoeling. Een tweede tweet van Musk drukt de CEO van ruimtevaartbedrijf SpaceX zijn eigen verbazing uit. ‘Whoa! Het werkt!’

Starlink is een ambitieus project van Elon Musk en zijn SpaceX. Het bestaat uit bijna 8.000 potentiële satellieten die wereldwijd, goedkoop breedbandinternet zullen voorzien. Eerder dit jaar gingen de eerste 45 satellieten de lucht in. In april kreeg SpaceX een licentie om 2 miljoen Amerikaanse burgers op het netwerk te zetten. Daar zijn 800 satellieten voor nodig.

Starlink

Er zijn wel enkele bedenkingen te maken bij Musks Starlink-project. Eerst had Musk gezegd tegen 2021 al zijn breedband te willen lanceren. Daar zijn echter substantieel meer satellieten voor nodig dan er aan het huidige lanceertempo in de lucht zullen hangen in 2021.

De satellieten lanceren is technisch mogelijk. SpaceX kan dat eenvoudig zelf doen. De kostprijs is wel hoog en dus is het ruimtebedrijf op zoek naar sponsors. Als die snel gevonden worden, kan het bedrijf van Musk tot 24 lanceringen per jaar uitvoeren.

Starship

Met de opbrengsten wil Musk uiteindelijk de lancering van zijn Marsmissie Starship sponsoren. Dat Starship is wel al in opbouw en de eerste beelden daarvan gaf hij ook vrij op zijn Twitter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20