Drie lanceringen in drie weken voor Musk: SpaceX schiet nog 58 Starlinks de lucht in

Plots gaat het erg snel voor SpaceX. Het bedrijf van Elon Musk lanceerde op zaterdag de derde raket in drie weken tijd. Het gaat om 58 satellieten van zijn Starlink-project.

De Falcon 9 die SpaceX gebruikte om deze reeks Starlink-satellieten in een baan om de aarde te brengen, is al aan zijn derde missie toe. Ongeveer 20 minuten na de lancering keerde het eerste gedeelte van de raket terug naar aarde. De Falcon 9 landde er veilig op het droneschip Of Course I Still Love You.

Daarmee hangen er nu zowat 500 satellieten van Musks globale wifiproject in de lucht. Uiteindelijk moet Starlink 12.000 satellieten in een baan om de aarde brengen om zo een betaalbaar draadloos internet-alternatief te voorzien. Daarmee wil Musk de strijd aangaan met onder andere Verizon. Toplui van SpaceX lieten al doorschemeren dat Musk vooral mikt op goedkoper internet dan de concurrentie.

Tegen eind dit jaar wil SpaceX een duizendtal satellieten van het project in de lucht hebben. Niet iedereen staat echter te trappelen om de lichttreintjes van Musk dagelijks te zien passeren. Zowel astronomen als metereologen en ruimteliefhebbers wijzen op de enorme hoeveelheid ruimterommel die het project met zich meebrengt.

Recordjaar

Budget om Starlink af te werken, heeft SpaceX genoeg. Bezieler Elon Musk beweert dat bedrijven staan te springen om mee te investeren in zijn ruimtevaartbedrijf.

2020 is ook een uitzonderlijk goed jaar voor SpaceX. Het bedrijf voerde een deel van een NASA-contract uit en zette voor het eerst twee astronauten af aan het ISS. De week nadien vestigde SpaceX een ander record. Het bedrijf is ook in de running om de eerste twee Amerikaanse astronauten in deze eeuw op de maan te deponeren met Project Artemis.

Starship

Daarnaast is het bedrijf druk aan de gang met Starhoppers te bouwen. Dat zijn prototypes van Starship, het ruimteschip waarvan Elon Musk uiteindelijk een shuttle naar Mars wil maken. Daar wil hij een menselijke kolonie stichten. Dit jaar gingen er al enkele geslaagde en minder geslaagde proeven met Starhopper door. Volgens Musk ligt de focus van SpaceX nu volledig op Mars.

Intussen zal SpaceX wel Starlinks blijven lanceren. De satellieten, die overigens intussen al werken maar nog niet voldoende bereik hebben, moeten uiteindelijk 3 à 4 procent van de wereldbevolking internet geven. Musk mikt op rurale gebieden, waar 5G niet wenselijk is.

Er was in 2020 ook sprake van een beursgang voor Starlink, maar Musk wil het bedrijf eerst winstgevend maken voor hij er mee naar de beurs trekt. Dat is geen slechte redenering. De concurrent van Starlink is intussen al failliet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20