Starship is nu prioriteit: Musk richt vizier op Mars met SpaceX

Elon Musks bedrijf SpaceX heeft nog maar net 2 astronauten aan het ISS afgezet of het zoekt al nieuwe horizonten op. Alle focus verschuift nu naar Marsraket Starship, zegt Musk in een mail.

Musk zou een e-mail naar de werknemers van SpaceX hebben gestuurd maar daarin de vraag om alle prioriteit nu naar Starship te verleggen. Starship is het ruimtevaartuig waarmee Musk mensen op de rode planeet hoopt te zetten.

‘Laat de eerste prioriteit van SpaceX, behalve alles wat met de terugkeer van Dragon te maken heeft, Starship zijn’, schreef Musk op zondag. Met Dragon bedoelt Musk wellicht Dragon Crew, de capsule waarmee de astronauten van NASA terugkeren van het ISS.

Falcon 9

De Falcon 9-raket die de Dragon Crew lanceerde, is het levensbloed van SpaceX. Er zijn al 85 missies mee uitgevoerd in het laatste decennium en daar komen er alle maanden nog enkele bij. Maar Starship is de toekomst van het bedrijf, zelfs de Falcon 9 verbleekt erbij.

De Falcon 9-raketten zijn gedeeltelijk herbruikbaar. De eerste trap van de raket landt meestal op een platform in de zee en de neus van de raket wordt ook hergebruikt. Maar Starship moet volledig herbruikbaar worden, meer een vliegtuig dan een traditionele raket dus. Dat moet ook voor een vlotte verbinding met Mars zorgen.

Starship

Het prototype van Starship is reeds klaar, daar zette Musk een filmpje van op Twitter. Dat prototype zelfs maar lanceren, blijkt een stuk moeilijker. De laatste maanden liep het Starship-project wat vertraging op. Na enkele geslaagde testen, moest Musk eerder vorige maand een onvoorziene explosie slikken.

Maar er worden op dit moment zowat aan de lopende band prototypes van Starship gemaakt. Zo snel mogelijk nieuwe systemen en afwerkingen testen en de gevolgen op een lancering testen, is het motto.

Voor het project heeft SpaceX in het laatste jaar 1,7 miljard dollar opgehaald. De waardering van het bedrijf steeg naar 36 miljard dollar, weet CNBC. Er zijn 3 grote projecten die SpaceX momenteel vooruitstuwen: Dragon Crew, het Starlink-project en Starship.

Artemis

Dragon Crew is de succesvolste op dit moment. Met Dragon Crew hoopt SpaceX verder te bouwen aan Artemis, het Amerikaanse maanlandingsprogramma dat in de steigers staat voor 2024. De succesvolle lancering naar het ISS is cruciaal om te bewijzen hoe ver SpaceX al staat in de ontwikkeling van zijn vaartuigen.

Daarnaast is er ook Starlink: het plan van Musk om ettelijke duizenden satellieten de ruimte in te schieten. Daarmee wil hij overal ter wereld mobiel internet voorzien, aan een prijsje natuurlijk. De eerste satellieten van dat project hangen momenteel al in de lucht. Vorige week nog lanceerde SpaceX met een Falcon 9 de volgende set van 30.

Mensen op Mars

En dan is er natuurlijk nog Starship. Het einddoel van Musk, de reden waarom hij SpaceX heeft opgericht. Starlink en Dragon Crew zijn uiteindelijk allemaal kleine stappen om op Mars een kolonie te planten. Life on Mars, dat is de droom. En daar gaat nu alle aandacht heen.

Daarvoor moedigt Musk zijn personeel aan om tijd te spenderen op de lanceringsbasis in Boca Chica. Daar wordt Starship gedeeltelijk ontwikkeld. Musk belooft zelfs aan zijn mensen om een vliegtuig te voorzien waarmee werknemers kunnen pendelen naar Texas. Het is hem dus menens met de plannen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20