Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Bezos en Musk tegenover elkaar in race naar maanlanding

Logo Business AM
Space

03/05/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Na Apollo moet Artemis opnieuw astronauten naar de maan brengen. - Nasa

De Amerikaanse bedrijven Blue Origin en Spacex, geleid door respectievelijk Jeff Bezos en Elon Musk, zijn door de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) geselecteerd voor de bouw van een maanlander. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau wil over vier jaar opnieuw een ruimtemissie met een maanlanding opzetten.

Voor de bouw van de maanlander heeft de Nasa een budget van 1 miljard dollar voorzien. Naast Blue Origin en Spacex werd ook het Amerikaanse defensiebedrijf Dynetics geselecteerd. Vliegtuigbouwer Boeing, die eveneens een dossier had ingediend, valt af.

Selectie

Met het Apollo-project heeft de Nasa twaalf astronauten op de maan laten landen. Na ruim vijftig jaar krijgt Apollo met het programma Artemis een opvolger. Om die plannen te realiseren heeft het Amerikaanse ruimtevaarbureau een samenwerking opgezet met het bedrijfsleven.

Dat geldt onder meer voor de maanlander. Dat ruimtetuig moet de astronauten van de Getaway, een ruimtestation dat rond de natuurlijke satelliet van de aarde draait, naar de oppervlakte van de maan brengen. De volgende tien maanden moeten de betrokken bedrijven aantonen op welke manier hun ontwerp aan die opdracht kan voldoen. Nadien zal de Nasa uit een van de voorgestelde ontwerpen een definitieve keuze maken.

De geselecteerde bedrijven hanteren elk een eigen benadering van het project. Blue Origin denkt aan een capsule met verschillende trappen. Het landingsgestel zou op het maanoppervlak worden achtergelaten. Daardoor zou bij de terugkeer vanop het maanoppervlak minder gewicht moeten worden meedragen.

Spacex wil daarentegen gebruik maken van zijn Starship, een ruimteschip die ook voor missies naar de planeet Mars zou kunnen worden gebruikt. Dynetics, een bedrijf uit de rakettenstad Huntsville in de staat Alabama, werkt aan een maanlander die op elke mogelijke draagraket zou kunnen worden gemonteerd.

Blue Origin kreeg voor zijn project een budget van 579 miljoen dollar toegewezen. Het saldo is verdeeld over Dynetics (253 miljoen dollar) en Spacex (135 miljoen dollar).

Budgetten

Om het nieuwe maanproject te kunnen realiseren, moet de Nasa van de Amerikaanse overheid echter een groter budget ter beschikking krijgen. Dit jaar werd aan het ruimtevaartbureau een bedrag van 22,6 miljard dollar toegewezen. De Nasa rekent volgend jaar op een extra budget van 3 miljard dollar.

Daarvoor moet nog wel de goedkeuring van het Amerikaanse Congres worden verkregen. Jim Bridenstine, directeur van de Nasa, zegt echter zowel bij de Republikeinen als de Democraten voor het project steun te hebben.

Het is niet bekend waarom Boeing uit de race voor de bouw van de maanlander is weggevallen. De Starliner, het ruimteschip dat Boeing heeft ontworpen om astronauten naar het International Space Station (ISS) te brengen, moest in december wegens technische problemen wel een testvlucht afbreken.

Source: The Guardian


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks