Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 14 DEC

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

NASA wil meereizen met commerciële ruimtetuigen

Logo Business AM
Space

02/12/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Nasa wil in de toekomst plaats kopen op commerciële ruimtevluchten. - Nasa

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA streeft naar sterkere banden met de commerciële ruimtevaart. Dat zegt Elizabeth Howell, ruimtevaartspecialist bij het magazine Forbes. Howell verwijst daarbij naar de aankondiging van het Amerikaanse ruimtevaartbureau om in de loop van de volgende vijf jaar aan boord van een commerciële ruimtemissie een plaats voor een astronaut te kopen.

Dat betekent volgens haar in het beleid van NASA een cruciale verschuiving.

Overheidspersoneel

‘De meeste astronauten tot nu toe behoorden, op uitzondering van een handvol ruimtetoeristen, tot het Amerikaanse overheidspersoneel,’ verduidelijkt Elizabeth Howell.

‘In de toekomst kan NASA echter misschien wel beroep doen op astronauten van een commerciële onderneming. Gedacht wordt aan missies tussen vijftien en dertig dagen, waarbij een aantal specifieke opdrachten op het programma zouden staan.’

‘NASA heeft ook de missie om de ruimte-economie te stimuleren,’ zegt Howell nog. ‘Dat is de reden waarom het ruimtevaartbureau bedrijven zoals Spacex en Boeing heeft aangewezen om vluchten met NASA-astronauten te organiseren.’

‘Een deelname van NASA aan commerciële ruimtevluchten gaat echter nog een stap verder. In deze missies zou het agentschap geen leidende positie innemen, maar gebruik maken van de mogelijkheden die door een commercieel bedrijf worden geboden.’

Daarbij zou NASA een plaats kopen aan boord van ruimteschepen Dragon van Spacex en de Starliner van Boeing. ‘Het Amerikaanse ruimtevaartbureau wil een van de partijen zijn die een beschikbare stoel op een commerciële vlucht koopt,’ verduidelijkt Doug Comstock, bij NASA verantwoordelijk voor commerciële missies in de nabije ruimte.

Sojoez

De Dragon en de Starliner hebben tot nu toe nog geen enkele bemande missie uitgevoerd. Dragon heeft echter al wel een onbemande cargovlucht naar het International Space Station (ISS) ondernomen. Voor de Starliner staart eerstdaags een gelijkaardige reis op het programma.

De Dragon en Starliner kunnen NASA daarmee opnieuw toegang tot een Amerikaans ruimteveer bieden. Sinds de Space Shuttle acht jaar geleden definitief uit dienst is genomen, dienden Amerikaanse astronauten immers met een Russische Sojoez-raket mee te reizen.

Bron: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Business AM | Quote of the day

Watermark

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Quote of the day

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij

De wereldwijde financiële crisis was het ultieme bewijs dat vaak gebruikte indicatoren als het bbp tekort schieten. Geen van die cijfers waarschuwden ons dat er iets aan het mislopen was.

Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar economie

Afrika zal de toekomst bepalen (zeker op vlak van bitcoin!). Ik ben nog niet zeker waar precies, maar ik zal er 3 tot 6 maanden gaan wonen in 2020.

Twitter-CEO Jack Dorsey

AI is zeer moeilijk in te sluiten en wie met een open systeem werkt zal een enorme voorsprong opbouwen. Diegenen die proberen hun systeem gesloten te houden, kan je totaal negeren.

Bill Gates, oprichter Microsoft

De handelsoorlog van Donald Trump brengt de VS en China op de rand van een koude oorlog.

Henry Kissinger, voormalig Amerikaans minister van Handel