Jeff Bezos heeft team klaar voor zijn maanlander

Jeff Bezos’ plannen om in 2024 opnieuw op de maan te landen, krijgen vorm. Hij zal hiervoor samenwerken met vliegtuigfabrikant Lockheed Martin, ruimtevaartbedrijf Northrop Grumman en space-vzw Draper.

Al in mei stelde Jeff Bezos ‘Blue Moon’ voor aan NASA-wetenschappers en potentiële klanten. Blue Moon is het ruimtetuig waarmee hij naar de maan wil gaan. Naast een massa wetenschappelijk materiaal, kan het vier verkenners vervoeren. De maanlander zal ook in staat zijn om satellieten te lanceren.

Bezos wil met het tuig op de zuidelijke pool van de maan landen waar ijs is teruggevonden. Hiermee zouden ze waterstof kunnen produceren die op zijn beurt als brandstof kan dienen.

De ontwikkeling van de maanlander is nog maar een eerste stap in Bezos’ plannen voor Blue Origin. ‘We gaan naar de maan, en dit keer om te blijven’, klonk het in mei. Meer nog: hij ziet een toekomst voor zich waarin mensen massaal in ruimtekolonies wonen.

Op het internationale astronautencongres in Washington in oktober heeft Bezos bekendgemaakt dat Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper zullen deel uitmaken van zijn team. Dat zijn niet minste: Lockheed Martin heeft mee de missie naar Mars waargemaakt, Northrop Grumman is verantwoordelijk voor de lander die ladingen aan ISS levert, en Draper was betrokken bij het Apolloprogramma dat de eerste mens op de maan heeft gezet.

Eerste vrouw op de maan

In maart kondigde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence al aan dat de VS de ambitie hebben om in 2024 naar de maan te gaan met een vrouwelijke astronaut aan boord. Het zou de eerste vrouw zijn die op de maan landt.

Bezos hoopt met Blue Moon die ambitie waar te maken. Maar hij is niet de enige. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA werkt ondertussen aan een SLS-raket, en SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, is bezig met de Starship-raket.

Lees ook:

NASA wil volgend jaar eerste bemande SpaceX-missie lanceren

Marsmissie kan twee jaar vroeger dan gepland

Boeing belooft 20 miljoen aan Virgin Galactic voor commerciële ruimtereizen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20