Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

SpaceX viert record en belangrijke verjaardag in 1 week

Logo Business AM
Space

04/06/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Isopix

Het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX heeft op woensdag een nieuwe raket gelanceerd. In de payload zaten 60-Starlink satellieten, maar de lancering is belangrijk in een ander opzicht. SpaceX breekt er namelijk een record mee.

De lancering van de 60 satellieten is meteen ook de vijfde keer dat de Falcon 9-raket opnieuw veilig naar de aarde terugkeert. SpaceX specialiseert in herbruikbare raketten, dat is een belangrijk onderdeel van het businessplan.

Record

Deze Falcon 9 keerde op woensdag voor de vijfde keer terug naar het landingsplatform in oceaan. Dat is een record. Dat record bereikt SpaceX op een symbolische datum. 4 juni is het meteen ook de tiende verjaardag van de Falcon 9-raket.

Al met al is het een belangrijke week voor SpaceX. Op zaterdag lanceerde het bedrijf, in samenwerking met NASA, een SpaceX-raket met twee astronauten naar het ISS. De twee arriveerden er op zondag zonder noemenswaardige problemen.

Reflectie Starlink

Daarnaast heeft het bedrijf dus ook een volgende stap ondernomen in het Starlink-programma. Daarmee wil Musk een netwerk van satellieten over de aarde spannen om daarmee goedkope wifi te voorzien voor iedereen, zelfs in moeilijk bereikbare gebieden. Het plan kan op veel steun rekenen, maar er komt ook kritiek. De satellieten zorgen namelijk voor veel ruimte-afval en de vraag stelt zich hoeveel ruimte er nog is in de baan rond de aarde.

In de 60 nieuwe Starlink-satellieten zit ook een nieuwe ontwikkeling. Starlink-satellieten zijn namelijk erg zichtbaar vanop aarde en dat betekent veel lichtvervuiling. De nieuwe editie komt met een soort zonnescherm die de reflectie naar de aarde beperkt.

Prijs Starlink?

Hoeveel zal een abonnement op de Starlink-service kosten? Gwynne Shotwell, topvrouw van SpaceX, zei in 2019 aan CNN het volgende: ‘Betaalt er iemand minder dan 80 dollar voor een goede internetverbinding? Dat is waarom wij succesvol zullen zijn’. Op een specifieke prijs wou Shotwell niet vastgepind worden, maar ze lijkt naar minder dan 80 dollar, dat is 71 euro, te mikken. Dat zijn echter Amerikaanse prijzen.

Vooraleer Starlink van start gaat, moeten er nog talloze satellieten de lucht in. Musk heeft toestemming om met SpaceX tot 41.000 satellieten te lanceren.

Lees ook:

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks