SpaceX viert record en belangrijke verjaardag in 1 week

Het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX heeft op woensdag een nieuwe raket gelanceerd. In de payload zaten 60-Starlink satellieten, maar de lancering is belangrijk in een ander opzicht. SpaceX breekt er namelijk een record mee.

De lancering van de 60 satellieten is meteen ook de vijfde keer dat de Falcon 9-raket opnieuw veilig naar de aarde terugkeert. SpaceX specialiseert in herbruikbare raketten, dat is een belangrijk onderdeel van het businessplan.

Record

Deze Falcon 9 keerde op woensdag voor de vijfde keer terug naar het landingsplatform in oceaan. Dat is een record. Dat record bereikt SpaceX op een symbolische datum. 4 juni is het meteen ook de tiende verjaardag van de Falcon 9-raket.

Al met al is het een belangrijke week voor SpaceX. Op zaterdag lanceerde het bedrijf, in samenwerking met NASA, een SpaceX-raket met twee astronauten naar het ISS. De twee arriveerden er op zondag zonder noemenswaardige problemen.

Reflectie Starlink

Daarnaast heeft het bedrijf dus ook een volgende stap ondernomen in het Starlink-programma. Daarmee wil Musk een netwerk van satellieten over de aarde spannen om daarmee goedkope wifi te voorzien voor iedereen, zelfs in moeilijk bereikbare gebieden. Het plan kan op veel steun rekenen, maar er komt ook kritiek. De satellieten zorgen namelijk voor veel ruimte-afval en de vraag stelt zich hoeveel ruimte er nog is in de baan rond de aarde.

In de 60 nieuwe Starlink-satellieten zit ook een nieuwe ontwikkeling. Starlink-satellieten zijn namelijk erg zichtbaar vanop aarde en dat betekent veel lichtvervuiling. De nieuwe editie komt met een soort zonnescherm die de reflectie naar de aarde beperkt.

Prijs Starlink?

Hoeveel zal een abonnement op de Starlink-service kosten? Gwynne Shotwell, topvrouw van SpaceX, zei in 2019 aan CNN het volgende: ‘Betaalt er iemand minder dan 80 dollar voor een goede internetverbinding? Dat is waarom wij succesvol zullen zijn’. Op een specifieke prijs wou Shotwell niet vastgepind worden, maar ze lijkt naar minder dan 80 dollar, dat is 71 euro, te mikken. Dat zijn echter Amerikaanse prijzen.

Vooraleer Starlink van start gaat, moeten er nog talloze satellieten de lucht in. Musk heeft toestemming om met SpaceX tot 41.000 satellieten te lanceren.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20