SpaceX-zusje Starlink trekt misschien naar de beurs

De operationeel directeur van SpaceX kondigde op een investeerdersmeeting aan dat het internet-via-satellietenproject Starlink zich mogelijk afsplitst en naar de beurs trekt.

Ambitieus, megalomaan of geniaal: het Starlink-project van Elon Musk valt alleszins op. Musk is van plan om met Starlink, dat momenteel ondergebracht is bij zijn ruimtebedrijf SpaceX, 12.000 satellieten de lucht in te schieten. Het doel? Universele toegang tot wifi. En dat bedrijf trekt nu mogelijk naar de beurs.

Dat kondigde operationeel directeur Gwynne Shotwell aan op een investeerdersmeeting in Miami, weet persagentschap Bloomberg.

‘Op dit moment zijn we een privébedrijf, maar Starlink is het juiste type bedrijf om mee naar de beurs te gaan’, zou Shotwell gezegd hebben. ‘Dat specifieke stukje is een element van de business dat we naar de beurs kunnen brengen.’

10 miljard dollar

Starlink is een project dat al ettelijke jaren in verschillende rondes geld heeft opgehaald. Musk en co. schatten dat er ongeveer 10 miljard dollar nodig is om het project op poten te zetten. Naar eigen zeggen zou Starlink een jaarlijkse omzet van 30 miljard dollar kunnen halen.

Privaat geld ophalen blijkt geen probleem: in de vorige ronde pikte Starlink, onder SpaceX-paraplu, 1,3 miljard dollar op.

Vluchten naar Mars

SpaceX blijft intussen in privéhanden. De interesse in het project is voelbaar, maar Musks weerzin voor de beurs is intussen berucht door zijn ervaringen met het aandeel van Tesla. Intussen heeft SpaceX de investeerders voor het uitkiezen. Naar de beurs gaan zal het ruimtevaartbedrijf pas doen zodra er regelmatige vluchten naar Mars op het programma staan, liet Shotwell in 2018 optekenen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20