Dit zijn goedkope en ‘érg interessante’ Chinese aandelen om nú in te beleggen volgens Goldman Sachs

Chinese aandelen zijn momenteel goedkoper dan hun equivalenten uit andere landen. Analisten van Goldman Sachs denken dat beleggers nu moeten handelen om het meeste te halen uit de ‘verlaagde prijzen’. In een research note gepubliceerd op zakensite CNBC somden ze een aantal interessante aandelen op … 

Daartoe behoort een resem aan tech- en chipfabrikanten. Goldman Sachs beweert dat ze aantrekkelijke waarderingen hebben en, waarschijnlijk, een solide groei.

‘Mei is historisch gezien een moeilijke maand voor Chinese aandelen, maar we zouden kopen op elke seizoensgebonden zwakte,’ schreven de analisten.

Goldman raadde zowel cyclische aandelen aan – waarvan de koersen de neiging hebben om op en neer te gaan met de economie – als groeiaandelen, waarvan beleggers verwachten dat ze het beter zullen doen dan de bredere markt.

Dit zijn ze, ingedeeld volgens categorie:

Tech

Deze aandelen staan allemaal op Goldman’s ‘New China’-investeringslijst. ‘New China’ verwijst naar bedrijven die deel uitmaken van de nieuwe economie van het land, zoals techbedrijven. Dit in tegenstelling tot Old China, een koepelterm die meer traditionele bedrijven behelst.

Het gaat over volgende internetgiganten:

 • Tencent
 • Alibaba
 • Baidu;
 • JD.com (e-commercebedrijf);
 • ArcSoft (softwareontwikkelingsbedrijf) en;
 • Venustech (netwerkbeveiligingsbedrijf).

Gezondheid en verzekeringen

Volgens een schatting van UBS zal de waarde van de Chinese telegezondheidssector – inclusief verzekeringen – in 2023 groter zijn dan die van de Amerikaanse markt.

Goldman raadt deze verzekeringsbedrijven aan:

 • Ping An Insurance;
 • China Life Insurance.

Evenals deze farmaceutische bedrijven: 

 • CSPC Pharma en; 
 • Tonghua Dongbao Pharma.

Halfgeleiders

Halfgeleiders – essentiële componenten in apparaten zoals smartphones – maken deel uit van een groeiende industrie in China. Die groei wordt niettemin enigszins belemmerd door de handelsoorlog met de VS. 

De aandelen die Goldman noemt zijn:

 • Montage Technology, dat chips voor cloud computing maakt;
 • Huafeng Test & Control, een maker van geautomatiseerde testsystemen voor halfgeleiders, en;
 • radiofrequentiechipproducent Maxscend Microelectronics.

Winst per aandeel

Terwijl de groei van de winst per aandeel (WPA) van Chinese bedrijven in het eerste kwartaal van het jaar 55 procent bereikte, zal die in heel 2021 23 procent bedragen. In 2022 zal de WPA 15 procent stijgen, ramen de analisten van Goldman.

Investeren in China vanuit België

Momenteel hebben internationale beleggers toegang tot de Chinese beurs via de zogenaamde ‘A-aandelen’. Dat zijn aandelen die in omloop worden gebracht door bedrijven die gevestigd zijn op het Chinese vasteland. Ze noteren in yuan (RMB) op de beurzen van Shanghai (SSE) en Shenzhen (SZSE).

Belfius heeft een speciaal beleggingsfonds waarmee voor u geïnvesteerd wordt in Chinese aandelen.

En via onlinebroker DeGiro kan de Belgische belegger voor een indextracker met een focus op China opteren. Bij de kernselectie is er de keuze uit een ETF die de MSCI China index volgt (HSBC: IE00B44T3H88) en de FTSE China 50 index, welke de 50 grootste bedrijven genoteerd aan op de aandelenmarkt van Hongkong volgt.

Toch blijven er nog steeds ethische vragen bij het investeren in China. De bezwaren zijn zowel van politieke als ethische aard: China blijft een dictatuur, waar de bevolking van nabij gevolgd wordt en waar minderheden en dissidenten onderdrukt worden. Geopolitiek staan de bedoelingen van de Oost-Aziatische titaan vaak haaks op de onze. Tussen China en democratische landen bestaat een ‘fundamentele asymmetrie’ die enkel maar groter wordt.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20