Diamanthandel Dubai laat nieuwe records optekenen

De Verenigde Arabische Emiraten (UAE) hebben tijdens de eerste helft van dit jaar voor een bedrag van 19.8 miljard dollar aan diamanten verhandeld. Dat betekende een stijging met 24,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft Ahmed Bin Sulayem, chief executive van het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), gemeld.

Sulayem voegde eraan toe dat Dubai niet alleen het grootste wereldcentrum voor de handel in ruwe diamanten is, maar ook de snelste groei laat optekenen.

Opmerkelijke groei

“De groei van de diamantindustrie in de emiraten is opmerkelijk”, gaf Sulayem aan in een commentaar op de cijfers. “De industrie heeft in Dubai immers pas in het begin van deze eeuw de kop opgestoken. De emiraten waren geen diamantproducent en waren voor de producten ook geen bekende bestemming. De groei van de diamanthandel in de emiraten is echter de vrucht van de gerichte strategie.”

Sulayman geeft daarbij wel te kennen dat Dubai alvast van een uitermate gunstige ligging kon profiteren. “Er is immers sprake van een relatieve nabijheid van Afrika en Rusland, waar het merendeel van de wereldwijde diamantontginning is gesitueerd”, verduidelijkte hij.

“Bovendien is er anderzijds ook nog eens de nabijheid van India, waar 90 procent van de wereldwijde diamantvoorraden worden bewerkt.” Door die omstandigheden kon de Dubai Diamond Exchange zich als een uitgelezen locatie voor de handel in de stenen manifesteren.

Netwerk

“Bovendien zijn in Dubai vertegenwoordigers van de sector uit de hele wereld welkom om zaken te doen”, stipt Suleyman verder aan. “Maar Dubai kon daarbij tevens profiteren van zijn toenemende populariteit als vakantiebestemming en van zijn groeiende gemeenschap expats.”

“Verder waren er vanuit Dubai ook vele rechtstreekse vliegtuigverbindingen met andere belangrijke diamantcentra in de wereld, met inbegrip van producenten in Afrika en verwerkingscentra in India. Op die manier werden grote bevoorradingsketens, met Dubai als centrum, gecreëerd. Hierdoor kon de diamantmarkt in de emiraten een snelle groei realiseren.”

Suleyman wijst er nog op dat de Dubai Diamond Exchange sinds zijn oprichting tien jaar geleden 90 miljard karaat bewerkte diamanten en 120 miljard karaat ruwe diamanten heeft verhandeld. Tijdens de eerste helft van dit jaar was er sprake van 6,7 miljard dollar bewerkte diamanten en 13 miljard dollar ruwe diamanten.

Met een totale waarde van meer dan 22,8 miljard dollar werden de Verenigde Arabische Emiraten het voorbije jaar, ten koste van België, wereldwijd het belangrijkste centrum voor de handel van ruwe diamanten.

(ns)

Meer