Paniek op diamantmarkt is voorbij: grootste Russische producent Alrosa exporteert terug bijna evenveel als voor de oorlog in Oekraïne

De Russische mijngigant Alrosa, ‘s werelds grootste producent van diamanten, exporteert terug evenveel als voor de oorlog in Oekraïne begon. Nadat Rusland het land binnenviel, nam de uitvoer van diamanten door het bedrijf flink af, waardoor de prijs van diamanten de hoogte inschoot. 

Het bedrijf is verantwoordelijk voor zo’n derde van alle ruwe diamanten die op de wereldwijde markt worden verkocht. Nadat de invasie van Oekraïne begon, werd Alrosa gesanctioneerd door het Westen, waardoor het aanbod van diamanten op de markt fel verminderde. 

Intussen verkoopt het bedrijf terug elke maand voor zo’n 250 miljoen dollar aan diamanten. Dat is bijna evenveel als voor de oorlog, toen het tussen de 300 en 350 miljoen dollar per maand verkocht.

Indiase afzetmarkt

Uit berichtgeving van nieuwsdienst Bloomberg blijkt dat dit vooral komt omdat Indiase afnemers terug meer diamanten kopen. India is de belangrijkste afzetmarkt voor Alrosa, waar kleine bedrijven ruwe diamanten verwerken en klaarmaken voor gebruik in juwelen en andere zaken. 

De honger naar Russische diamanten in het land, alsook in België, China en het Midden-Oosten, lijkt niet te stillen. Hoewel veel banken na het begin van de oorlog niet meer in staat waren om betalingen naar het bedrijf te verwerken – Alrosa wordt voornamelijk uitgebaat door de Russische staat en is onderworpen aan sancties – zochten zij alsnog naar manieren om Russische diamanten aan te schaffen. Die lijken zij steeds meer te vinden.

Maar omdat de aankoop van Russische diamanten zo gevoelig ligt, wordt er nog altijd veel geheim gehouden. Alrosa zelf publiceert helemaal geen informatie meer over de verkoop, alsook over de financiële situatie van het bedrijf. Anonieme bronnen met kennis van de zaak vertellen wel aan Bloomberg dat de toenemende verkoopsdeals geen sancties overtreden.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20